Дві третини релокованих до Вінниччини підприємств розміщено в обласному центрі

Новини Вінниці / Дві третини релокованих до Вінниччини підприємств розміщено в обласному центрі

Із 30 підприємств, які релокувались до регіону, 20 - зупинились у Вінниці. У місті знаходять вільні приміщення для бізнесу та допомагають усім необхідним.

Про це повідомив міський голова Сергій Моргунов.

«Ми завжди активно залучали інвестиції, та зараз ключове – допомогти бізнесу швидко адаптуватись у громаді. Кожен працюючий підприємець зміцнює фундамент економіки, а значить – і оборону нашої країни. Географія релокованого бізнесу досить різноманітна: з Маріуполя – 9 підприємств, з Харкова – 4, Києва – 3, Херсона – 3 і з Дніпра - 1.

Серед напрямів, на яких спеціалізуються ці підприємства, - логістична сфера, металообробка, виробництво устаткування, оптова торгівля, текстильна промисловість, допоміжна діяльність у рослинництві тощо», - зазначив мер.

За його словами, команда міськради супроводжує бізнес на усіх стадіях – від запиту на релокацію і до фінального рішення зареєструватись та запуститися заново. Спільно досягається результат.

«Вже три компанії відновили роботу у Вінниці. Зокрема, це завод харківської компанії UBC Group, яка є лідером з виробництва холодильного обладнання на світовому ринку. Раніше менеджмент компанії обрав Вінницю для перенесення своїх потужностей з окупованого Криму. Повномасштабна війна змусила знову рятувати бізнес – і знову прийняла Вінниця. Головне, щоб підприємство упевнено стало на ноги», - підкреслив очільник громади.

Готується до запуску і харківське підприємство «Сталекс» , яке теж є одним з найбільших виробників у світі в своїй ніші – виготовлення інструментів для б’юті-індустрії.

Для Вінниці це нові робочі місця і надходження для бюджету, що надзвичайно важливо, враховуючи, що ситуація з фінансами громади не проста. Також є можливість підсилити промисловий потенціал міста.

«Процеси релокації тривають. Зараз у нас в роботі ще вісім запитів. Потенційним партнерам показали вільні виробничі та складські площі, опрацьовуємо оптимальні варіанти. Про результати розповім згодом. Вболіваю за кожний бізнес, який має сміливість і завзятість працювати. Разом ми вистоїмо і переможемо!», - зазначив міський голова.

На Вінниччині загалом – з початку дії програми по релокації бізнесу - сформували бази вільних виробничих приміщень та інших приміщень різної форми власності, різного розміру та характеристик - понад 270 пропозицій. Опрацьовано вже 414 заявок.

«Це ті підприємства, яким надано пропозиції щодо розміщення у Вінницькій області. 172 заявки ще в роботі (визначаються з локацією або на різних стадіях релокації – від транспортування до підключення мереж)», - пояснив начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов.

На територію області релоковано 30 підприємств, з них:

16 - вже працюють на новій локації;

6 - здійснюють монтаж обладнання на нових локаціях;

3 - перевезли обладнання та перебувають в пошуку варіантів для розміщення виробничих потужностей;

5 - перевезли обладнання та/або товари на зберігання.

Окрім того, 12 підприємств перебувають на різних стадіях транспортування. Це підприємства з Києва, Дніпра, Харкова, Борисполя, Донецької та Луганської областей.

Олеся Рудницька

21 травня, 2022