Думки України та США щодо «другої хвилі» наступу росіян розділились. В Штатах очікували більшого?

Новини Вінниці / Думки України та США щодо «другої хвилі» наступу росіян розділились. В Штатах очікували більшого?

Думки українських та іноземних експертів щодо того, що Росія вже розпочала свій «другий» масштабний наступ на сході України, розділились. Якщо одні впевнені, що російська армія все ще готується до великого бою, інші вважають, що окупанти вже намагаються тиснути, але виснажені та обережні.

«Високопоставлені українські чиновники заявили, що очікуваний російський наступ на сході України розпочався у понеділок, але деякі їхні колеги та іноземні військові аналітики назвали ці дії просто підготовкою до значно більшого наступу», - пише New York Times.

Зазначається, що Росія посилила обстріл українських міст і нанесення ракетних ударів по всій країні, оскільки російські сухопутні війська намагалися просунутися на Донбасі.

Увечері 18 квітня секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов заявив, що окупанти практично по всій лінії фронту у Донецькій, Луганській та Харківській областях намагалися прорвати оборону, але вдалося їм це лише у двох «точках».

Пізніше президент України Володимир Зеленський заявив у відеозверненні, що російські сили розпочали битву за Донбас, до якої вони готувалися давно.

Але інші високопоставлені українські військові чиновники зазначають, що Росія все ще продовжує перекидати війська та техніку в південно-східний регіон Донбасу, і що ті наземні пересування, які спостерігали 18 квітня, не відповідали очікуваному великомасштабному наступу.

У самій Росії не виділяють нинішню спробу від попередніх.

Радник голови Офісу президента Олексій Арестович прокоментував припущення американського видання. Під час телемарафону він підтвердив, що битва за Донбас уже почалася з 17 квітня.

«Битва за Донбас, яку оголосили, яка офіційно почалася позавчора (17 квітня, - ред.). Я чув, що деякі американські експерти сказали, що вона ще не почалася - це помилка. Я можу сказати, що вона почалася і йде, просто йде дуже обережно», - зазначив він.

Олег Верлан

19 квітня, 2022