Другий день поспіль «палає» Кубань: росіяни видали три версії чергової пожежі на Ільському НПЗ

Новини Вінниці / Другий день поспіль «палає» Кубань: росіяни видали три версії чергової пожежі на Ільському НПЗ

На Ільському нафтопереробному заводі в Краснодарському краї Російської Федерації стався вибух і пожежа вдруге за два дні. «НП» на НПЗ пов’язують то з атакою безпілотника, то з ДРГ, яку нібито затримали, то із самозайманням палива. Запуск трьох версій може вказувати на безпорадність російської пропаганди, а як наслідок слід чекати чергових «ядерних» погроз у стилі «ми ще нічого не починали»…

Нагадаємо, вчора ранком повідомлялось, що на Кубані загорівся нафтозавод. Росіяни визнали атаку БпЛА на підприємство.

Сьогодні вранці тelegram-канал Baza повідомив, що на території НПЗ «Ільський» знову стався вибух. Нібито безпілотник атакував завод о 8:30 ранку: він прилетів в одну з установок – і почалася пожежа. Знову… А «РИА Новости» з посиланням на екстрені служби повідомило, що причиною нової пожежі на НПЗ стало «самозаймання попереднього вогнища пожежі після атаки дрона». За попередніми даними, ніхто з людей не постраждав. «РИА Новости» о 09:39 уже повідомило, що загоряння ліквідовано. 

Згодом російські видання повідомили, що атаку на завод нібито здійснила група диверсантів. Нібито їх затримали. Мовляв, диверсанти намагалися втекти з місця події трубопроводом.

Співробітники заводу заявили, що диверсанти підірвали п'яту установку за допомогою саморобного вибухового пристрою. Про постраждалих пропагандистам, як завжди, нічого не відомо.

Потім пропаганда, ймовірно, не знайшовши диверсантів, вирішила озвучити нову версію - загоряння. За їхніми словами, нібито причина пожежа – самозаймання попереднього вогнища після «атаки безпілотниками». Пожежу локалізували на площі 60 кв. м. Традиційно в окупантів ніхто не постраждав.

Зазначимо, Ільський НПЗ ім. Шамара росіяни називають одним з провідних підприємств галузі на півдні Росії, де переробляють, зберігають сировину та готову продукцію, а також відвантажують її авто- і залізничним транспортом. Завод розташовано у 50 км від Краснодару. Потужності – це 5 «блоків» різної потужності.

Олег Верлан

5 травня, 2023