Друга авіакатастрофа за п’ять діб: у ЗСУ підтвердили втрату двох гелікоптерів Мі-8

Новини Вінниці / Друга авіакатастрофа за п’ять діб: у ЗСУ підтвердили втрату двох гелікоптерів Мі-8

У Донецькій області 29 серпня під час бойового завдання розбилися два українські гелікоптери Мі-8. Попередньо відомо про 6 загиблих.

За словами начальника прес-служби Східного угруповання військ ЗСУ Іллі Євлаша, трагедія сталася у Краматорському районі, але внаслідок чого не відомо. Є інформація, що в цей час російський винищувач Су-35 злетів, а українські гелікоптери заходили на посадку, щоб убезпечитися від імовірного ураження.

«Вони (гелікоптери) перебували на бойовому завданні. Під час того, як вони виконували завдання в повітрі був ворожий винищувач Су-35», - підтвердив Євлаш.

При цьому він наголосив - дані щодо кількості загиблих ще потребують уточнення.

«Але попередньо вже повідомляв начальник прес-служби 18-ї окремої бригади армійської авіації, що їх було шестеро», - сказав Євлаш.

Він додав, що наразі слідчі встановлюють деталі й обставини того, що саме стало причиною авіакатастрофи.

«Зараз працює комісія», - додав Євлаш.

Нагадаємо, повідомлялося, що літальні апарати повністю знищені, а на місці виявили тіла шести загиблих військовослужбовців. Імена та обставини загибелі не розголошуються з метою безпеки.

Також з медіа відомо, що розслідуванням цієї справи нібито займається Державне бюро розслідувань, а до ЄРДР внесено дані за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених статтею 416 ККУ «Порушення правил польотів або підготовки до них».

На жаль, це не перша авіакатастрофа за останній час. Так, 25 серпня у Житомирській області зіткнулися два навчально-бойові літаки L-39. Внаслідок чого загинули троє українських пілотів, серед яких і відомий льотчик Андрій Пільщиков з позивним «Джус».

Наразі відомо, що слідство вивчає три можливі версії авіакатастрофи, а попередня кваліфікація - це порушення правил польотів або підготовка до них. За останніми даними, слідство вже розпочало розшифровку чорних скриньок двох навчально-бойових літаків.

У Повітряних силах вказують, що розслідування може зайняти до півроку.

Додамо. Минулого року було завдано дві серії ракетних ударів по об’єктам, пов’язаним з ПС ЗСУ на Вінниччині. У липні вони поцілили у Будинок офіцерів на площі Перемоги в обласному центрі, коли там передбачався певний захід за участю військових. А через півтора місяці – по об’єкту в області, де теж був захід військових. Розслідування досі триває.   

Олег Верлан

31 серпня, 2023