Дрони домінуватимуть над ракетами в атаках РФ на Україну, - ПС

Новини Вінниці / Дрони домінуватимуть над ракетами в атаках РФ на Україну, - ПС

Найближчим часом ударні безпілотники переважатимуть над ракетами в російських атаках по території України. У вересні загарбники застосували 503 «Шахеди» для ударів по території нашої країни, чим побили власний рекорд щодо кількості запущених дронів-камікадзе.

Про це повідомляє Defense Express.

У статистиці зазначається, що понад півтисячі Shahed-136 цього вересня стало рекордним використанням дронів-камікадзе даного типу за один місяць, і «значно більше» попереднього найвищого показника, який був зафіксований за травень (413 літако-снарядів).

Відповідно до підрахунків кількості застосовуваних військами РФ баражуючих боєприпасів Shahed для повітряних атак по Україні, у червні інтервенти застосували 197 БпЛА, у липні - 246.

З 503 Shahed-136, які у вересні противник запускав по Україні, силами та засобами протиповітряної оборони вдалося збити 396 одиниць, а середня частка знищених цілей становить справді високий показник у 78,7%.

У публікації також було представлено інфографіку, складену за даними повідомлень Командування Повітряних сил ЗСУ щодо кількості запущених та кількість збитих дронів-камікадзе Shahed.

Скільки війська РФ запускали «Шахедів» Україною, і скільки була ППО ЗСУ (фото: defence-ua.com)

У публікації також наголошується, що попри таку масованість, важливу роль відіграє те, що "вони для ворога відносно дешеві".

«Звісно не відомо за яким конкретним цінником РФ закуповує іранські літако-снаряди, але їх собівартість оцінена від 20 до 40 тисяч доларів. У цьому випадку вереснева кількість Shahed-ів умовно обійшлась Кремлю від 10-20 млн доларів, якби він їх отримував за собівартістю», - йдеться у матеріалі.

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону зазначив, що найближчим часом ударні безпілотники переважатимуть над ракетами в російських атаках по території України.

«Ми розуміємо, що загроза безпілотників зростатиме, їх стає більше - і, відповідно, потрібно більше засобів, які будуть раціонально використовуватися проти цих БпЛА. Є всі ознаки того, що будуть саме ударні безпілотники більше домінувати в атаках. Тому і нам потрібно робити висновки та готуватися до цього», - сказав Ігнат.

Він додав, що у зв'язку з цим Україні необхідно збільшувати кількість засобів ППО.

За його словами, кількість засобів ППО Україна може збільшувати тільки завдяки західним партнерам, тому триває постійна робота з союзниками у форматі «Рамштайн».

Олег Верлан

2 жовтня, 2023