До 40% українців нібито мають природний імунітет до COVID-19, тому не потребують термінової вакцинації - епідеміолог

Новини Вінниці / До 40% українців нібито мають природний імунітет до COVID-19, тому не потребують термінової вакцинації - епідеміолог

В Україні з початку кампанії імунізації щеплення проти коронавірусу отримали більш як 4,6 мільйона громадян, із них 2,6 млн вакциновані повністю. У суспільстві не існує єдиної думки щодо тотальної вакцинації. Більш того, водночас з публікацію кількості вакцинованих Радою національної безпеки й оборони (РНБО) оприлюднено результати імунологічного дослідження, згідно з яким 40% населення країни нібито вже мають антитіла до COVID-19.

В Україні з початку кампанії імунізації щеплення проти коронавірусу отримали більш як 4,6 мільйона громадян, із них 2,6 млн вакциновані повністю. У суспільстві не існує єдиної думки щодо тотальної вакцинації. Більш того, водночас з публікацію кількості вакцинованих Радою національної безпеки й оборони (РНБО) оприлюднено результати імунологічного дослідження, згідно з яким 40% населення країни нібито вже мають антитіла до COVID-19.

«Виходить, ці 40% громадян контактували з вірусом. Фактично, вони й не потребують вакцинації», – підкреслив в ефірі «Апостроф TV» епідеміолог Олексій Галімський, висловлюючи переконання, що людям із антитілами щеплення не потрібні.

За його словами, якби в Україні перед вакцинацією проводили тести на діагностику коронавірусної інфекції, ця частина населення просто «відсіялася би», а держава зекономила б кошти.

«Є інформація, що перед початком прищеплювальної кампанії вітчизняні фахівці, доктори наук закликали робити скринінгові тестування перед щепленнями. Тому що вакцина у нас дефіцитна, дорога і не на всіх є. І якби ми робили тестування, ці 40% відсіялися б", – пояснив Галімський.

Епідеміолог, посилаючись на слова іноземних вчених, зазначив, нібито особи, котрі вже контактували з COVID-19 у природних умовах, отримують імунітет від нього щонайменше на півтора року.

На переконання лікаря Галімського, вакцинальну кампанію в Україні було провалено, оскільки фахівці не звертали увагу на те, кому саме насамперед потрібно робити щеплення.

«Пріоритетно треба було вакцинувати людей із групи ризику: старшого віку, хворих», – заявив епідеміолог.