Для окупантів організовувала «вибори»: на Вінниччині затримали колаборантку, яка приїхала під виглядом переселенки

Новини Вінниці / Для окупантів організовувала «вибори»: на Вінниччині затримали колаборантку, яка приїхала під виглядом переселенки

У Вінницькій області СБУ розшукала колаборантку, яка у вересні цього року допомогла росіянам проводити «вибори» на окупованій частині Запоріжжя. Вона обходила приватні оселі місцевих жителів та закликала їх «проголосувати» за кремлівського «кандидата» до окупаційних «законодавчих зборів Запорізької області рф».

Як повідомляє пресслужба управління СБУ у Вінницькій області, щоб зібрати «потрібну» кількість «голосів», жінку супроводжували озброєні загарбники, які погрожували людям автоматами у разі відмови брати участь у фейковому плебісциті.

«За співпрацю з окупантами їхня поплічниця отримала 5 тис. американських доларів як «одноразову» грошову винагороду. Також вона отримала «привілей» щодо вільного пересування на тимчасово захопленій частині регіону», - йдеться у повідомленні.

Співробітники СБУ задокументували злочини колаборантки та затримали її, коли вона приїхала на Вінниччину, щоб приховати у родичів одержані від агресора гроші.

За даними слідства, фігуранткою кримінального провадження виявилась мешканка Чернігівського району Запорізької області, яка після його захоплення підтримала російських загарбників.

«За це окупанти запропонували їй стати «секретарем» місцевого «виборчкому рф». Для «перекваліфікації» колаборантку відправили до рф на відповідні курси під назвою «організація діяльності виборчої комісії. Там вона отримала «сертифікат російського центру навчання виборчим технологіям» при центрвиборчкомі країни-агресора», - вказують у СБУ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманій про підозру за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність, участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території).

Наразі вона перебуває під вартою. Триває розслідування. Зловмисниці загрожує до 10 років тюрми.

Комплексні заходи з викриття і затримання колаборантки проводили співробітники СБУ в Запорізькій області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Макс Мельник

14 листопада, 2023