Деталі удару «Іскандером» по маленькому селі Гроза, де на поминальному обіді загинуло понад 50 односельців

Новини Вінниці / Деталі удару «Іскандером» по маленькому селі Гроза, де на поминальному обіді загинуло понад 50 односельців

Вчорашній удар став наймасованішим за кількістю загиблих в Харківській області з початку повномасштабного вторгнення. Внаслідок атаки загинуло 55 цивільних. Серед жертв 8-річний хлопчик.

До війни у маленькому селі Гроза проживало близько 300 людей. У 2023-му залишалось близько сотні. І 5 жовтня фактично половина односельців зібралась на поминках земляка-військового. Там були син загиблого, теж військовий. Він з дружиною та матір’ю перебував у кафе. Всі вони загинули.

Росіяни обстріляли кафе і магазин о 13.15. Удар було нанесено ракетою «Іскандер-М».

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону пояснив, що від початку повітряної тривоги до удару пройшло близько 10 хвилин.

«Якщо не помиляються, близько 10 хвилин там було від тривоги до удару. Балістика ж може летіти як з невеликої відстані, так і з дальньої. Була інформація про те, що можливий удар з Воронезької області. Тому балістика - це небагато часу», - зазначив Ігнат.

Зазначимо, що Воронезька область розташована біля східного кордону України та межує з Луганської областю. Приблизна вартість ракети «Іскандер» — $2 млн.

Співробітники СБУ одразу почали шукати навідника. Зрозуміло, що це місцевий, який повідомив про поминки та відносно велику кількість людей у приміщенні. Сподіваємось, що зрадника та вбивцю буде знайдено та покарано.

Олег Верлан

6 жовтня, 2023