Депушкінізація: скільки пам’ятників російському поету на Вінниччині?

Новини Вінниці / Депушкінізація: скільки пам’ятників російському поету на Вінниччині?

У Києві, Харкові, Житомирі, Кременчуку демонтували пам’ятники класику російської літератури Олександру Пушкіну. Вінниця – один з небагатьох обласних центрів, де до письменника та дуелянта ніколи не ставились з великою помпою. Проте в області є пам’ятники на честь автора казки про царя Салтана.

Для початку нагадаємо, що у травні цього року у Вінниці зняли меморіальну дошку Пушкіну. Пізніше у міськраді вирішили перейменувати вулицю у середмісті, названу на його честь понад 100 років тому.

В одному з рядків поеми «Євгеній Онєгін» Пушкін згадав про Тульчин. Це подільське містечко поет відвідав тричі – у 1821-22 роках. На знак поваги до такого гостя у середмісті стоїть погруддя поета.  

Мандруючи півднем України Пушкін справді бував у декількох куточках нинішньої Вінниччини. Приміром, у селі Антопіль неподалік Томашполя зберігся палац Четвертинських та дуб, під яким нібито відпочивав російський поет, приїжджаючи на полювання.

У 2010-му скульптурна композиція, присвячена Пушкіну, з’явилась у селі Ольгополь на півдні регіону. На відкритті казали про рядки, нібито написані поетом на знак проїзду через містечко, але це «новодєл», щоб привернути увагу.  

До речі, невеличкі погруддя з гіпсу, бронзи та інших м атеріалів, на кшталт тих, що продають за 200-1800 грн. на «OLX» можуть бути у школах та інших навчальних закладах.

Олег Верлан

21 листопада, 2022