Дані користувачів потрапили на хакерський форум і масштабний збій соцмереж: Цукерберг прокоментував ситуацію з Facebook і WhatsApp

Новини Вінниці / Дані користувачів потрапили на хакерський форум і масштабний збій соцмереж: Цукерберг прокоментував ситуацію з Facebook і WhatsApp

Засновник компанії Facebook Марк Цукерберг перепросив за масштабний збій у соціальних мережах Facebook, Instagram і WhatsApp. Він сказав, що робота соцмереж відновлена.

«Facebook, Instagram, WhatsApp і Messenger повертаються в онлайн-режимі. Вибачте за збій сьогодні. Я знаю, наскільки ви покладаєтеся на наші послуги, щоб залишатися на зв'язку з людьми, які вам дорогі», – написав він у соцмережі.

У соцмережах Facebook, Instagram, TikTok, а також мессенджері WhatsApp 4 жовтня трапився найбільший збій – вони стали недоступні близько 18:25 і лише через 7 годин їхня робота відновилася. У компанії заявили, що вони зіткнулися з мережевими проблемами. Тільки щодо Facebook надійшло 10 мільйонів скарг у всьому світі. Водночас були повідомлення про проблеми з доступом до Twitter, Google, Telegram, Amazon, Netflix, Steam, PlayStation та забороненої в Україні «ВКонтакте».

Зазначимо, що Цукерберг втратив 6,6 мільярда доларів через збій соцмереж і месенджерів, що належать його компанії. Також бізнесмен спустився на шосте місце в рейтингу мільярдерів.

У компанії Facebook заявили, що збій в роботі соцмережі стався через неправильні зміни конфігурації на магістральних маршрутизаторах. Про це повідомляється на сайті Facebook Engineering.

«Наші інженерні групи дізналися, що зміни конфігурації магістральних маршрутизаторів, які координують мережевий трафік між нашими центрами обробки даних, викликали проблеми, які перервали цей зв'язок. Це порушення мережевого трафіку зумовило каскадне вплив на способи зв'язку наших центрів обробки даних, в результаті чого наші послуги були зупинені», - йдеться в повідомленні.

У компанії також відзначили, що основна причина цього відключення також вплинула на багато внутрішні інструменти і системи, які використовуються в повсякденній роботі, ускладнюючи спроби фахівців компанії швидко діагностувати і вирішити проблему.

Також вчора стало відомо, що дані більш ніж 1,5 мільярда користувачів Facebook продаються на популярному хакерському форумі. Як повідомляє Privacy Affairs, на хакерських форумах з'явилася інформація, що містить імена, пошту, телефонні номери, локації тощо.

Стверджується, що за обсягом - це найбільший «злив» даних користувачів Facebook в історії компанії.

На тлі глобального збою падають в ціні акції технологічних корпорацій:

Facebook - 5,69%;

Alphabet, Class A (власник Google) - 7,59%;

Apple - 9,94%;

Twitter - 10,71%.