Читання, дискусії, презентації, музичні виступи та перформанси-потрясіння обіцяє вінничанам цього літа фестиваль «Острів Європа»

Новини Вінниці / Читання, дискусії, презентації, музичні виступи та перформанси-потрясіння обіцяє вінничанам цього літа фестиваль «Острів Європа»

Цього літа у Вінниці вже вдруге відбудеться Міжнародний фестиваль «Острів Європа». Пройде він на різних відкритих локаціях міста 14-16 червня.

Цього літа у Вінниці вже вдруге відбудеться Міжнародний фестиваль «Острів Європа». Пройде він на різних відкритих локаціях міста 14-16 червня.

За словами організаторів, цьогорічний фестиваль традиційно вирізнятиме увага до малих мов, «камерних» літератур і локальних текстів, а також тих письменників, чиї твори в Україні ще не виходили окремими книжками.

На фестиваль приїдуть володарі та володарки престижних  премій Європи та світу із Польщі, Угорщини, Словаччини, Чехії, Швейцарії, Німеччини та Балканських країн.  

Лейтмотивами фестивалю стануть дві важливі річниці: 100-річчя проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР та 30-річчя падіння Берлінської стіни.

«Європейські інтелектуали й інтелектуалки протягом трьох днів у Вінниці міркуватимуть про роль мистецтва у «зшиванні» націй та утвердженні свободи, зокрема в епоху постсоціалізму. Питання об’єднання, порозуміння й долання кордонів стане лейтмотивом як загальної, так і спеціальних програм, покликаних проговорити важливі й актуальні для сучасної Європи теми: території, мови, гендеру», - обіцяють організатори фестивалю.

До речі, цього року вперше спілкування авторів з читачами буде супроводжуватись англійським перекладом. Продовжаться й експерименти із міським простором. Поряд із «найлітературнішими» куточками Вінниці як то сад Коцюбинського, Майдан Незалежності, сходи на Кумбарах задіюватимуть й нові локації – незвичні для мистецьких подій.  

«Особливе місце на фестивалі відведене острову Кемпа, де за задумом організаторів пройде єдина в році унікальна «тиха» літературна подія для підкреслення важливості цього об’єкта в міській екосистемі», - пишуть організатори.

У програмі фестивалю: поетичні читання в атмосферних місцях, дискусії, авторські зустрічі, презентації, музичні виступи, екскурсії, перформанси-потрясіння та спонтанні мистецькі акції. Спецподією цьогорічного фестивалю стане виставка про класика їдишомовної літератури Іцхака Йоеля Лінецького родом із Вінниці. У своїх творах він описував життя Єрусалимки – одного з найбільш автентичних та колоритних кварталів Вінниці.

Довідка: Фестиваль «Острів Європа» заснований українськими літераторками вінничанкою Катериною Калитко й Анною Вовченко у 2015 році. Проект покликаний артикулювати здобутки «малих» та «камерних» літератур Європи (Центрально-Східна Європа, Балкани, Середземномор’я та інші регіони, а також творчість мігрантів) і їхній зв’язок з українським історико-культурним контекстом.

Організатори фестивалю: громадська організація «Культурний Кампус» та Вінницька міська рада.

Новини Вінниці / Читання, дискусії, презентації, музичні виступи та перформанси-потрясіння обіцяє вінничанам цього літа фестиваль «Острів Європа»Новини Вінниці / Читання, дискусії, презентації, музичні виступи та перформанси-потрясіння обіцяє вінничанам цього літа фестиваль «Острів Європа»Новини Вінниці / Читання, дискусії, презентації, музичні виступи та перформанси-потрясіння обіцяє вінничанам цього літа фестиваль «Острів Європа»Новини Вінниці / Читання, дискусії, презентації, музичні виступи та перформанси-потрясіння обіцяє вінничанам цього літа фестиваль «Острів Європа»Новини Вінниці / Читання, дискусії, презентації, музичні виступи та перформанси-потрясіння обіцяє вінничанам цього літа фестиваль «Острів Європа»Новини Вінниці / Читання, дискусії, презентації, музичні виступи та перформанси-потрясіння обіцяє вінничанам цього літа фестиваль «Острів Європа»Новини Вінниці / Читання, дискусії, презентації, музичні виступи та перформанси-потрясіння обіцяє вінничанам цього літа фестиваль «Острів Європа»