Чи використовуватимуть в пенітенціарній системі Вінниччини досвід реабілітації полонених, яких катували?

Новини Вінниці / Чи використовуватимуть в пенітенціарній системі Вінниччини досвід реабілітації полонених, яких катували?

У Вінниці фахівцеь військового шпиталю та координаторка взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ взяли участь в обговоренні питання реабілітації потерпілих від катувань у місцях несвободи. Крім того до заходу під назвою «Якою має бути система реабілітації потерпілих від катувань в місцях несвободи» долучились представники системи безоплатної правової допомоги, центрів соціальних служб, представник Департаменту соціальної та молодіжної політики, представники громадських організацій.

У Вінниці фахівець військового шпиталю та координаторка взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ взяли участь в обговоренні питання реабілітації потерпілих від катувань у місцях несвободи. Крім того до заходу під назвою «Якою має бути система реабілітації потерпілих від катувань в місцях несвободи» долучились представники системи безоплатної правової допомоги, центрів соціальних служб, представник Департаменту соціальної та молодіжної політики, представники громадських організацій.

Про це повідомляють офіційні джерела.

«В рамках панельної дискусії була презентована модель клініки з прав людини, обговорені дискусійні питання щодо розбудови системи реабілітації потерпілих від катувань в місцях несвободи, організація та взаємодія мультидисциплінарної команди задля сприяння комплексного підходу до реабілітації жертв катувань в регіоні»,  - йдеться в інформації.

Зазначимо, що за основу надання такої допомоги було взято досвід Клініки з прав людини HealthRight International, яка має певні напрацювання в цій сфері.Тож учасники дискутували про можливості та загрози імплементації моделі Клініки у систему закладів місць несвободи та визначення основних та додаткових функцій та послуг, які варто додати до сервісного пакету Клініки.

Нажаль учасники дискусії чітко не зазначають, куди саме бути «імплементуватись» практичний досвід Клініки з прав людини, але з огляду на учасників дискусії можна допустити, що досвід реабілітації полонених спробують застосувати у закладах, де відбувають покарання. Що є визнанням такого явища в пенітенціарній системі України.

 

 

 


 

 

Марина Карабай

26 серпня, 2020