Чи піде Путін на руйнування гребель на Дніпрі? Данілов застеріг Кремль та пояснив загрозу для Криму

Новини Вінниці / Чи піде Путін на руйнування гребель на Дніпрі? Данілов застеріг Кремль та пояснив загрозу для Криму

Російські експерти почали жваво обговорювати вже не стільки «відход» дієздатним військ з правового берега Дніпра, як можливий підрив одразу всіх чи декількох гребель, що призведе до вкрай жахливих наслідків не лише для Херсону. Поки з цього апокаліптичного сценарію, що просувається з Москви, найбільш вірогідним є спроба росіян знищити греблю Каховської ГЕС. У Києві вже попередили про втрати саме для іміджу Путіна через такий крок.

Про підрив «усіх гребель» почали писати у телеграм-каналах. Там малюють вкрай жахливу картину, припускаючи, що у разі реалізації такого плану «змиє пів України», «зникнуть мости», а армія на лівобережжі Дніпра залишиться без підтримки, що «призведе до здачі ЗСУ позицій». Практично реалізувати такий фантастичний сценарій вкрай складно. Інша справа – підрив греблі у Новій Каховці, що загрожує переміщенням великих водних мас у бік Херсона та загибеллю сотень тисяч людей. Російські військові здатні на будь-які нелюдські вчинки.    

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов назвав таку загрозу катастрофою величезних масштабів, яка загрожує не лише Херсону, звідки росіяни планують вивести дієздатні підрозділи, залишивши у місті «частково» мобілізованих, а й Криму.

«Тоді взагалі я не можу пояснити, як світ повинен на це реагувати. Тому що це не тільки знищення об'єктів інфраструктури. Це буде аварія величезних масштабів з величезною кількістю людських жертв.... В цьому випадку найближчими роками буде неможливим водопостачання до Криму, що важливо для РФ», – сказав секретар РНБО

За словами Данілова, ворог може знищити на ГЕС агрегати, які виробляли електроенергію для України.

«Це вони можуть зробити, у нас є інформація про ці речі», – зазначив Данілов.

Олег Верлан

20 жовтня, 2022