Чи готують ЗСУ росіянам «Бурю в пустелі»? Військові не вірять у спроможність захисних ліній окупантів

Новини Вінниці / Чи готують ЗСУ росіянам «Бурю в пустелі»? Військові не вірять у спроможність захисних ліній окупантів

Тривалу інформаційну кампанію щодо контрнаступу з боку ЗСУ західні партнери підкріпили важкою технікою. Єдині що залишається «за лапками» - надання F-16, яких щодня просять у Повітряних силах. Між тим, західні військові експерти вже порівнюють майбутню операцію з подіями в Іраку, коли танки М1 Abrams прорвали «лінію оборони Саддама» за лічені години.

Британський таблоїд The Sun після спілкування з відставними генералами з США та Великої Британії описав ймовірну тактику ЗСУ, як «великий вибух».  

Основу контрнаступу, як кажуть експерти, складуть бойові підрозділи, які мають на озброєнні бойові танки Challenger 2, M1 Abrams і Leopard 2, а також бронетранспортери Stryker, Bradley і нові артилерійські системи.

Оптиміст, колишній командувач військ США в Європі, генерал Бен Ходжес впевнений, що Україна досягне великих успіхів і зосередить зусилля на остаточному поверненні Криму. Півострів важливий насамперед з політичної точки зору. На його думку, інакше Україна ніколи не буде у безпеці. Контрнаступ ЗСУ на півострів буде зосереджено на його ізоляції шляхом відокремлення сухопутного мосту від територій, що частково контролюються Росією, на півдні України.

На його думку, росіян у Криму очікують на удари по авіабазах, Чорноморському флоту, логістичним та командним центрам. ЗСУ також оберуть кілька місць для проведення атак на вузькому фронті шириною кілька миль і прориву через укріплені лінії фронту, використовуючи танки, мотопіхоту, інженерів та артилерію.

Бригадний генерал британської армії у відставці Бен Баррі говорить про майбутню атаку як про «великий вибух», щоб спробувати вийти з глухого кута, особливо навколо Бахмута.

«ЗСУ зможуть вбити кожного російського солдата в радіусі 200 миль від Бахмута, але це не змінить стратегічної ситуації», — додав військовий.

Британський полковник Хеміш де Бреттон-Гордон порівняв можливий удар ЗСУ з операцією «Буря в пустелі». Українські сили, за його оцінками, зайдуть на 200 миль у тил російської лінії оборони бліцкригом. Він пригадав досвід міжнародної коаліції в Іраку. Військам на танках М1 Abrams вдалося прорвати за лічені години "лінію Саддама" — оборонні укріплення на іраксько-кувейтському кордоні з піску та бетону.

«Операція «Буря в пустелі» тривала всього 100 годин. Армія на чолі з американськими та британськими військами перетворила на фарш танки та війська Саддама, вони здавались у масовому порядку», — заявив де Бреттон-Гордон.

Для проведення такого швидкого бліцкригу важливо забезпечити належний рівень логістики доти, доки воно не просунеться досить далеко в тил ЗС РФ

«Українці дуже хитрі. Мене вразило, як вони діють. Ми мало чому можемо їх навчити. Очевидно, ми навчили їх користуватися нашими танками та артилерією, але з погляду навчання генералів вони дуже вражають. Тепер у них є танки та артилерія для ближнього бою. Я впевнений, що вони досягнуть успіху», — продовжив військовий.

Експерт з безпеки Росії та Східної Європи Саманта де Бендерн не погоджується з тим, що Крим стане головною метою України, оскільки в США не вітають ідею звільнення півострова. Її версія - метою атаки стане східний напрямок.

Отже, західні експерти дотримуються двох варіантів. Це змушує росіян перебувати у напрузі, чекати удару будь-де на окупованих ділянках. З іншого боку, така впевненість у «Бурі у пустелі – 2» має деморалізувати ворога.   

Олег Верлан

22 квітня, 2023