Чорнобаїва-22. Паралельно з наступом на Херсонщині військові рознесли склад з боєприпасами на летовищі

Новини Вінниці / Чорнобаїва-22. Паралельно з наступом на Херсонщині військові рознесли склад з боєприпасами на летовищі

Українські військові здійснила наступальну операцію на північ від Херсону. Синхронно з нею нанесено 22 влучний удар по ворожим цілям у Чорнобаївці. Вражено склад з боєприпасами.

«Детонація тривала не менше години. Український сокіл падає на жертву невідворотно», - написав у соцмережах радник голови Офісу президента України Олексій Арестович

Нагадаємо, ЗСУ продовжують розвивати наступ на Херсонському напрямку у районі селища Давидів Брід. Ввечері 28 травня Генштаб повідомив про відкидання ворога до населених пунктів Андріївки, Лозового та Білогірки, а потім у районі населеного пункту Костромка.

Водночас наголошено, що противник вживає заходи з відновлення втрачених позицій шляхом перекидання резервів на загрозливі напрямки.

Щодо розміру втрат противника, то за них може говорити інформація від Генерального штабу, що у тимчасово окупованому Криму окупаційна адміністрація розпорядилась припинити прийом цивільного населення, щоб звільнити ліжко-місця для поранених. Також активно проводиться збір донорської крові.

Для поповнення втрат у техніці та озброєнні армія РФ активно посилює угруповання знятими зі зберігання застарілими зразками озброєння та військової техніки, зокрема, танками Т-62 та БМП-1 и 2. Кажуть про відвантаження 120 одиниць бронетехніки.

Контрнаступ нашої армії вже оцінили американські аналітики. Зокрема, у газеті The New York Times відзначили, що у часі він припав на час найскладнішої оборони Сєвєродонецька.

«Відкриття нового фронту показало, що, коли мова йде про територію України, мало що залишається незмінним, оскільки кожна сторона намагається використовувати мінливі стратегічно вразливі місця противника. Ця нестабільність обіцяє тільки зрости, оскільки Україна отримає більш досконалу далекобійну артилерію, а незабаром, можливо, і американські ракети», - пише NYT.

Автори нагадують, що Херсон Росія використовувала місто як плацдарм для операцій на півдні України. Втім, у місті доволі сильний партизанський рух.

«Україна кілька днів повідомляла про контрнаступ, хоча і заявила, що для такого маневру будуть потрібні західні артилерійські системи, обіцяні США та іншими союзниками. У неділю було неясно, яку артилерію Україна використовувала у своєму контрнаступі... З будь-яким обладнанням, яке у неї є під рукою, в неділю Україна, схоже, посилає сигнал Росії про те, що вона не буде просто грати в обороні на полі бою, обраному Росією. Замість цього Україна, схоже, перекроює карту, щоб включити в неї ті місця, де ослаблені й сильно постраждалі російські сили самі окопалися на оборонних позиціях», - зазначають автори матеріалу.

Раніше радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань повідомив, що українські військовослужбовці пішли в контрнаступ на Бериславському напрямку і вже просунулися на 9 кілометрів. За його словами, окупантів вибивають з третьої лінії оборони, яку ті вибудовували раніше. У ОК «Південь» кажуть, що внаслідок контрнаступних дій на півдні ворог зазнав суттєвих втрат і зайняв оборону на невигідних і недообладнаних позиціях.

Військовий експерт Олег Жданов висловив думку, що російські війська не встигнуть намагаються обладнати військові бази і закріпитися в Херсонській області.

Олег Верлан

30 травня, 2022