Чому Резніков заговорив про «парад суверенітетів» у Росії через кілька років

Новини Вінниці / Чому Резніков заговорив про «парад суверенітетів» у Росії через кілька років

Міністр оборони Олексій Резніков вважає, що найближчими роками низка регіонів Росії почнуть заявляти про свій суверенітет, тому фактично РФ опинилася у стані, коли от-от розпадеться на кілька держав. Така заява має прихований сенс. Мета посадовця тому, аби донести до окремих політиків можливість вплинути на тамтешні еліти, щоб «похитнути» владу Москви, якій доведеться переключитися на внутрішні проблеми.

Можливий розпад Росії – тема «з бородою». На початку 1990-их такий процес розпочався. Згадаємо заяви про суверенітет Ічкерії (Чечні), Татарстану та деяких інших формальних автономій. Проте Москві вдалось шляхом перемовин чи збройного втручання «закрити тему». Утримання Федерації тоді вважалось головним завданням Заходу, який не хотів «отримати» на постросійському просторі зо два десятки країн з ядерною чи іншою зброєю. Вважалось, що краще мати справи лише з Москвою, один уряд легше контролювати.

Проте історія довела, що ставка на контроль Москви була хибною. Звідти погрожують застосуванням ракетами Європі, а війна в Україні є наймасштабнішою з часів Другої світової, результат якої буде зрозумілим у віддаленій перспективі.

У Києві, Вашингтоні, Брюсселі чудово розуміють, що Москва хоче визнання себе світовим лідером. Колишній президент РФ Медвєдєв вже відкрито заявив, що мету війни досягнуто – «з Росією почали рахуватись». Дивне твердження, але воно відображає настрої у Кремлі. Це як вуличні бандюки, які пограбували бутік на центральній вулиці, щоб вразити тих, хто «тримає» місто.

Ментальність вуличних бандитів, притаманна російській владі, вказує лиш на те, що кремлівські лідери ніколи не стануть поряд з очільниками західних держав, де Джонсон йде у відставку через скандал з однопартійцем.  

Тому у Києві почали сподіватися, що Захід перегляне позицію щодо доцільності розпаду РФ. Певні «неформальні» дії у цьому напрямку суттєво допоможуть Україні переламати хід війни. Сепаратизм допоможе відволікти увагу Москви. Хоча, звісно, не факт, що нинішня абсолютно підконтрольна влада у кавказьких, уральських чи далекосхідних регіонах здатна на думки про відділення. Але навіть підштовхування тамтешніх еліт спричинить полегшення на фронтах…      

Не випадково міністр оборони Олексій Резніков в інтерв'ю британській газеті The Times почав казати про перспективи розпаду РФ. Його слова адресовано до спецслужб декількох країн.

«Я впевнений, що у найближчі кілька років ми побачимо низку закликів до суверенітету на території Росії. Російська Федерація закінчить своє існування як різні країни – Татарстан, Башкортостан і тощо», - сказав очільник Міноборони.

Резніков також заявив, що демократичний світ об'єднався, щоб перемогти Росію, і ця війна, нарешті, покладе край імперії.

«Ми впевнені, що антикремлівська коаліція народилася. Наші партнери в Лондоні, Вашингтоні та інших столицях вкладають у нас не лише гроші, а й очікування своїх людей, що ми маємо змусити Кремль програти. Ми маємо разом перемогти у цій війні», — зазначив міністр.

До того ж Резніков не єдиний, хто зробив подібні «вкиди». Лауреат Нобелівської премії миру, експрезидент Польщі Лех Валенса закликав скоротити населення Росії до 50 мільйонів людей, щоб убезпечити Україну після війни.

Він наголосив на необхідності звільнити «близько 60 народів», які залишаються пригнобленими в'язнями Росії.

«Там живе 60 народів, яких поглинули так само як поглинають українців сьогодні. Ми повинні допомогти цим народам повстати. Потрібно або змінити російську політичну систему, або скоротити населення Росії до менш ніж 50 мільйонів», - заявив Валенса.

За його словами, необхідно «форсувати зміну політичного ладу в країні, організувати повстання народів».

«Навіть якщо Україна виграє цю війну, через п'ять років у нас буде те ж саме, а через десять років ми побачимо появу іншого Путіна. Якщо зміна політичної системи країни неможлива, світову безпеку забезпечить лише розчленування нинішньої Росії», - сказав Валенса.

Олег Верлан

11 липня, 2022