Чому переселенці у Вінниці позбавлені права впливати на життя громади? «Плюси» та «мінуси» масштабного дослідження

Новини Вінниці / Чому переселенці у Вінниці позбавлені права впливати на життя громади? «Плюси» та «мінуси» масштабного дослідження

Переселенці у Вінницькій територіальній громаді позбавлені права брати участь у місцевому самоврядуванні та отримувати соціальні пільги через прогалини у нормативно-правових актах. Це доводить масштабне дослідження у межах програми «Єднання заради дії», що впроваджується IREX разом із благодійним фондом «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» та за підтримки Держдепу США.

Автори дослідження зазначають, що у статутах громади визначене поняття «постійне проживання», а ВПО мешкають не за зареєстрованим місцем проживання.

Презентацію масштабного дослідження локальних політик і програм, яке ілюструє залученість ВПО у життя нових громад, заплановано на 27 липня у Вінниці (об 11.00 по вул. Г. Сковороди, 11 (Хаб «Місто змістів»).  

Загалом юристи, які долучились до дослідження, проаналізували 193 місцеві нормативно-правові акти 25 громад в 15 областях України (статути територіальних громад, програми та рішення щодо соцзахисту окремих категорій громадян, зокрема ВПО) і з’ясували, що права переселенців суттєво обмежені. 

«Внутрішньо переміщені особи все ще не мають права впливати на зміни в громадах, які їх приймають. Фактично це дискримінація, оскільки ВПО обмежені у своїх правах на участь у загальних зборах або громадських слуханнях, не мають можливості подавати місцеві ініціативи або голосувати за проєкти громадського бюджету. Мало того, вони не мають доступу до місцевої соціальної допомоги, спрямованої на підтримку членів територіальної громади», – зазначила Тетяна Дементьєва, старша програмна менеджерка програми «Єднання заради дії», IREX. 

Станом на 9 травня 2023 року, на обліку в департаменті соціальної політики Вінницької міської ради зареєстровані 45 982 внутрішньо переміщені особи, з них майже 12 тисяч – діти. Соціальні послуги отримали орієнтовно 5 110 переселенців.

Соціальних програм, які були б орієнтовані винятково на ВПО, у Вінницькій територіальній громаді немає. Загалом ухвалені 4 місцеві цільові програми, якими можуть скористатися переселенці. Утім, одна з них не діє, повідомила дослідникам начальниця відділу соціального захисту населення департаменту фінансів Вінницької міської ради Олена Красовська. Також вона відзначила недостатнє фінансування соціальних програм.

Однак, варто зауважити, що такі соціальні програми передбачені на державному рівні, а на місцевому – переселенцям додатково ще допомагають численні волонтерські організації.

«Дискримінації ВПО в контексті отримання послуг, за оцінкою чиновниці, немає. Навпаки, їм надають пріоритетне право в обслуговуванні. Для користування програмами внутрішньо переміщеним особам достатньо отримати довідку ВПО.

Однак дослідження показало, що можливості переселенців брати участь у місцевому самоврядуванні обмежені», - йдеться у висновках. 

«Щоб виправити це, необхідно внести зміни до статуту територіальної громади. Також у громаді наразі не створена Рада ВПО, а до місцевого самоврядування долучилися лише дві громадські організації, створені внутрішньо переміщеними особами. Крім того, щоб усунути перешкоди в отриманні законних пільг для ВПО, необхідно внести зміни та уточнення в місцеві цільові програми та нормативні акти», – наголосила Оксана Савицька, провідна юристка програми «Єднання заради дії».

Слід зазначити, що переселенці мають право відмовитися від свого статусу та держгарантій і стати повноправними членами нових для себе громад, але на такий крок йти ніхто не поспішає.

«Утім, у Вінниці є й успішні практики. Наприклад, діти ВПО та діти зі статусом постраждалих внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів безкоштовно харчуються у школах і садках», - відмічається у дослідженні.

Тож все ж таки місцева програма є і вона працює?!

Окрім Вінниччини, результати дослідження презентують ще у 14 областях, де воно проводилося. Узагальнені рекомендації програма “Єднання заради дії” передасть до Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, інших органів державної влади та місцевого самоврядування.  

Завантажити дослідження

 

Захід проводиться в межах програми “Єднання заради дії”, що реалізується IREX в Україні разом з Благодійною організацією “Благодійний фонд “Стабілізейшен Суппорт Сервісез” та за підтримки Державного департаменту США.

Редакція NaПарижі публікує матеріал на безкоштовній основі

Олег Верлан

26 липня, 2023