Чому не Туреччина? Ізраїль погодився бути посередником між Україною та Росією

Новини Вінниці / Чому не Туреччина? Ізраїль погодився бути посередником між Україною та Росією

Очільник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що Ізраїль погодився виступити посередником на переговорах між Україною та Росією. Крім того, Ізраїль візьме участь в гуманітарній складовій.

«Ізраїль взяв на себе складну, але благородну місію посередника у пошуку миру й завершенні російської агресії проти України. Також ведемо інтенсивний діалог з Ізраїлем щодо його участі в гуманітарній складовій. На постійному зв'язку з радником із питань національної безпеки та головою Ради національної безпеки Ейялем Хулатою», - заявив Єрмак.

Крім того, Ізраїль дозволить в'їзд родичам українців, що вже знаходяться на території країни.

Нагадаємо, сьогодні розпочався четвертий раунд переговорного процесу між Україною та Росією. Представники Києва та Москви зустрічалися у прикордонних районах Білорусі – на Гомельщині та Брестській області, а також на рівні міністрів закордонних справ у турецькій Антальї.

Саме Туреччина нібито влаштовувала сторони як посередник. Проте… Ця країна є членом НАТО. Можливо, тому діалог там не є доречним. Попри непрості стосунки Анкари та Москви, президент Ердоган намагався триматися власної лінії у зовнішній політиці. Тому і «конфліктував» з Путіним. Згадаємо, відверте протистояння у Сирії та неофіційне під час карабаської війни.

З ізраїльським прем’єром Беннетом у Кремля стосунки теж напружені. Російські ракети у Сирії націлені на ізраїльську територію, хоча лідери країн демонструють дружні стосунки. Втім, позаблоковий статус Ізраїлю – це скоріше «плюс», аби бути майданчиком для переговорів. Поки що. Офіційний Єрусалим відмовляв Україні у продажу озброєння, зокрема для захисту мирного населення, і направив кілька бригад лікарів.

Також слід додати, що в Ізраїль нині виїхало багато російських зірок шоубіза, який хочуть вберегтись від західних санкцій. Згадаємо, Урганта, Пугачову з Галкіним.       

Олег Верлан

14 березня, 2022