Через вигаданий «дефіцит» храмів у Тульчинській єпархії УПЦ МП дозволили служити у власних будинках

Новини Вінниці / Через вигаданий «дефіцит» храмів у Тульчинській єпархії УПЦ МП дозволили служити у власних будинках

«Втративши» від початку повномасштабної війни 10% від усієї кількості храмів, у Тульчинській єпархії УПЦ МП радять священикам служити у власних будинках. Відповідне рішення архієрея опубліковано на сайті єпархії.

У пресслужбі єпархії переповідають слова митрополита Іонафана, засудженого Вінницьким міськсудом за антиукраїнську діяльність, в яких він благословляє єпархіальних кліриків без храмів працювати на цивільних підприємствах і служити у своїх будинках і капличках, а також в інших храмах єпархії за домовленістю з настоятелем.   

Дозвіл архієрей пояснює «жорсткими силових гоніннями». Тому навіть індивідуальну замовну сповідь можна здійснювати в оселях вірян.

Як пояснив керівник управління по справах національностей і релігій Вінницької ОВа Ігор Салецький, на початок 2022 року у Тульчинській єпархії нараховувалось 292 храми та приміщення, прилаштовані під служіння. З того часу перейшов до парафій ПЦУ 31 храм. Тобто 10,6% від всієї кількості культових споруд.

То чому за об’єктивних обставин скорочення пастви та прихільників Московського патріархату, коли саме росіяни знищують українські храми, зокрема УПЦ МП, у Тульчинській єпархії кажуть про «гоніння»? За гоніння та нищення українських церков не засуджується московське керівництво на чолі з патріархом Кірілом, дружбою з яким так пишався митрополит Іонафан. Натомість керівник єпархії згоден вже навіть перейти на напівлегальне становище через вигадані «утиски» української влади.

Чомусь здається, що у Росії відмовляються обмінювати засудженого в Україні митрополита Іонафана, тому йому доводиться працювати у площині деструктиву та поширювати кремлівські наративи або особисто, або через пресслужбу єпархії про «гоніння».