Через удар по 128-й бригаді на Запоріжжі загинули 28 військових, 53 поранені

Новини Вінниці / Через удар по 128-й бригаді на Запоріжжі загинули 28 військових, 53 поранені

Внаслідок ракетного удару по місцю дислокації 128-й бригаді в Запорізькій області загинули 28 військових, 53 поранені.

Про це повідомив колишній глава Запорізької ОДА, народний депутат від «Батьківщини» Олексій Кучеренко.

У соцмережах українські військові повідомляють, що бійці загинули через те, що їх офіцери зібрали на шикування для «урочистого нагородження особового складу» до Дня ракетних військ у прифронтовій зоні Запорізької області.

Раніше Z-пабліки виклали відео удару ракетою «Іскандер-М» по військових 128-ї гірничо-штурмової бригади ЗСУ. Як випливає з ролика, у небі чергував російський дрон.

Трагедія сталася у прифронтовому селищі Димитрове.  Український військовий журналіст Андрій Цаплієнко повідомив, що серед загиблих - один із найкращих українських артилеристів Дмитро «Таксист» Малютін.

Через загибель бійців Закарпатської бригади 6 листопада в області оголошено триденну жалобу.

Нагадаємо, міністр Умеров анонсував розслідування подій, внаслідок яких загинули воїни 128-ої бригади.

Володимир Зеленський повідомив, що за фактом трагедії було зареєстровано також кримінальне провадження. Триває відповідне розслідування.

«Головне - встановити повну правду про те, що сталося, і більше не допустити подібного. Кожен військовий у зоні бойових дій - у зоні дострілу та аеророзвідки ворога - знає, як треба поводитися під відкритим небом, як дбати про безпеку», - заявив президент.

Він додав, що зараз розслідування має дати рідним загиблих воїнів і суспільству чесні відповіді, як сталася трагедія та чиї розпорядження були неправильними.

P.S. 128-ма окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада підтвердила загибель 19 військових від удару росіян під час урочистостей неподалік від лінії фронту 3 листопада.

«Ракетний удар підступного ворога забрав життя 19 бійців 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади… Загинули кращі наші бійці… Обіцяємо відомстити за побратимів у 100-кратному розмірі», - повідомили на сторінці 128 ОГШБ у Telegram

Зазначається, що наразі проводиться «ретельна перевірка усіх обставин трагедії».

«До її закінчення просимо не поширювати неперевірену, часто фейкову інформацію», − підсумували у 128-й ОГШБ.

Державне бюро розслідувань займається з'ясуванням обставин трагічної загибелі військових та мирних жителів внаслідок ракетного удару по населеному пункту у Запорізькій області. Для встановлення причин трагедії ініційовано проведення службового розслідування.

Олег Верлан

5 листопада, 2023