Через роки слідства після техногенної катастрофи: на Вінниччині гендиректору агрофірми повідомили про підозру

Новини Вінниці / Через роки слідства після техногенної катастрофи: на Вінниччині гендиректору агрофірми повідомили про підозру

Майже два роки триває слідство у гучній «історії» з подією техногенного характеру у Немирові Вінницької області. Після завершення ряду експертиз 52-річному керівнику підприємства повідомили про підозру. Йому загрожує обмеження волі на строк до трьох років, однак розслідування досі триває.

Нагадаємо, 29 листопада 2021 року працівникі ДСНС повідомили, що на території хімскладів одного з немирівських підприємств на залізничній колії сталась розгерметизація клапана вагона-цистерни з аміаком. Рятувальники провели осадження хмари аміаку, розпиленими струменями води. У свою чергу поліцейські обмежили рух транспорту і доступ до небезпечної території та разом з ДСНС евакуювали людей з території підприємства й будинків, розташованих поблизу. 

За цим фактом дій, які призвели до техногенної катастрофи, слідчі розпочали кримінальне провадження.

Як зазначають у відділі комунікації обласного главку, під час досудового розслідування правоохоронці призначили ряд експертиз та слідчих дій для встановлення причин виникнення техногенної аварії. 

«За висновками судової комплексної інженерно-механічної експертизи та судової експертизи з охорони праці і безпеки життєдіяльності встановлено, що ковпак арматури на верхньому люку котла цистерни не перебував у закритому положенні. Під час руху цистерни конструкція ковпака була деформована, внаслідок чого відбулась розгерметизація», - йдеться у релізі поліції.

Крім цього, слідчі з’ясували, що у підприємства був відсутній спеціальний дозвіл на виконання робіт у вибухопожежонебезпечних та/або пожежонебезпечних зонах. Попри це, керівник фірми уклав договір поставки аміаку та допустив своїх працівників до робіт з підвищеною небезпекою. Таким чином посадовець допустив виникнення техногенної аварії, що виразилась у забрудненні атмосферного повітря аміаком.

За вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 241 (забруднення атмосферного повітря шкідливими речовинами внаслідок порушення спеціальних правил, що створило небезпеку для здоров'я людей) КК України, генеральному директору агрофірми повідомлено про підозру. 

Досудове розслідування триває.

Макс Мельник

7 вересня, 2023