Через погоду та проблеми з добривом на Вінниччині зібрали відносно низький урожай зернових

Новини Вінниці / Через погоду та проблеми з добривом на Вінниччині зібрали відносно низький урожай зернових

У Вінницькій області майже завершено збір ранніх зернових. Практично всі культури мають нижчу порівняно з 2021 роком урожайність, за винятком гороху.

Як повідомив директор департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОВА Олег Сідоров, наразі в регіоні врожай зібрано з 95% площ. І він значно гірший, ніж у попередні роки.

За висновками фахівців, є дві основні причини, що призвели до зменшення врожайності культур. Перша - під час сівби озимих у ґрунті не було достатньо вологи. Весна також не потішила опадами. Друга - через масштабні бойові дії та порушення логістики не завжди виходило вчасно придбати добрива, пальне. Тому не на всіх площах удалося достатньо підживити рослини і виконати необхідні операції з догляду за ними.

Наразі в області озимої пшениці намолотили 1 млн 254 тис. тонн. Середня врожайність у 4,6 т/га на 0,1 т поступається минулорічній. Ярої пшениці отримали 66 тис. тонн — урожайність майже 4,5 т/га (торішній результат — 5,0 т/га). Озимого ячменю зібрали 107 тис. тонн з урожайністю 4,9 т/га, що на 0,2 т/га менше показника 2021-го. Ярого ячменю намолотили 202 тис. тонн за урожайності 3,8 т/га, торік збирали по 4,3 т/га.

Проте можна пишатися врожаєм гороху. Його зібрали по 3,27 т/га (у 2021-му — 3,1 т/га). Причому це найвища за останні 5 років урожайність.

Олеся Рудницька

18 вересня, 2022