Через опромінення. Окупанти повільно покидають зону ЧАЕС

Новини Вінниці / Через опромінення. Окупанти повільно покидають зону ЧАЕС

Різні джерела сьогодні повідомлять, що російські військова техніка залишає свою «базу» у зоні чорнобильської АЕС. Нібито через бунт солдатів, в яких виявлено симптоми променевої хвороби.

В НАЕК «Енергоатом» повідомили, що загарбники двома колонами вирушили у бік Білорусі. Решта теж збираються покинути зону ЧАЕС та Славутич, а також інші об‘єкти у Зоні відчуження.

Наміри покинути ЧАЕС загарбники 31 березня зранку озвучували українському персоналу станції. Але наразі на станції ще залишається невелика кількість російських військових.

Білоруський журналіст і фотограф, засновник проєкту MotolkoHelp Антон Мотолько у Twitter написав, що «з боку Чорнобильської зони в бік Брагіна по трасі Р-35 рухалася колона з близько 100 одиниць техніки Збройних сил Росії з позначкою «V». За його словами, у колоні – реактивна система залпового вогню «Град», вантажівки «КамАЗ» і «Урал», а також МТ-ЛБ (БТР).

Під час брифінгу заявив заступник начальника штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ бригадний генерал Олександр Грузевич заявив, що «на сьогодні за ніч майже 700 одиниць техніки відійшли у бік Іванкова, у бік білоруського кордону. Це від 3 до 4 тактичних батальйонних груп, тобто вони відходять углиб».

Також у «Енергоатом» стверджують, що наразі колона окупантів, які тримали Славутич в облозі, формується для руху у бік кордону Білорусі.

Рівень радіації на ЧАЕС не відстежується: не працює система моніторингу. Про це розповів голова Держагентства з управління зоною відчуження Євген Крамаренко у національному телеефірі. Дізнатися рівень радіаційного забруднення неможливо.

Востаннє моніторингова система працювала ще 25 березня, тоді рівень радіації перевищував норму у 7 разів.

Нагадаємо, у сумнозвісному Рудому лісі поруч з ЧАЕС росіяни окопувались. Ця територія є найбільш забрудненою у Зоні відчуження. Потім у окупантів почали помічати ознаки променевої хвороби. Деяких госпіталізували до Гомеля (Білорусь). Інші стали «бузіть». Можна припустити, що військове керівництво вирішило ротацією змінити контингент поблизу ЧАЕС.