Через обстріл і пошкодження окупанти закрили Чонгарський міст. Чи варто шукати аналогії з Антонівським мостом?

Новини Вінниці / Через обстріл і пошкодження окупанти закрили Чонгарський міст. Чи варто шукати аналогії з Антонівським мостом?

Вночі 22 червня російські окупанти заявили про вибухи на Чонгарському мосту поблизу тимчасово окупованого Криму. Росіяни звинувачують у цьому Україну

«Злочинний київський режим здійснив варварський обстріл цивільних об'єктів - мостів на адміністративному кордоні між Херсонською областю та Кримом поблизу Чонгара», - висловився херсонський колаборант Володимир Сальдо.

На його «гауляйтерську» думук, Україна «хоче залякати жителів Херсонської області та посіяти паніку серед населення». Чомусь про паніку серед окупаційного режиму та російських військових він сором’язливо промовчав.

За інформацією Сальда, удар був здійснений нібито англійською ракетою Storm Shadow. На мостах пошкоджено дорожнє покриття, а жертв серед людей немає.  

Як зазначив кримський «гауляйтер» Сергій Аксьонов, рух по мостам перекрито. Вибухотехніки проводять експертизу для оцінки типу боєприпасу, а профільні служби розпочали обстеження дорожнього полотна.

Нагадаємо, Чонгарський міст проходить через затоку Сиваш на перегоні Новоолексіївка - Джанкой. У 2014 році, у відповідь на окупацію Криму Росією, уряд України доручив замінувати старий та новий мости з українського боку. 

Чому 22 лютого 2022-го вибухів там не було, має з’ясувати слідство. Раніше в мережі поширювали інформацію, що нібито перед російським вторгненням в Україну Чонгар розмінували. Однак 25 квітня Генеральний штаб Збройних сил України заявив, що Чонгарський міст був замінований, але українським військовим протистояли сили, що переважали у 15 разів.

Чи варто нині шукати аналогії сьогоднішніх подій з обстрілами Антонівського мосту через Дніпро поблизу Херсона перед деокупацією правобережжя? Зрозуміло лише, що з пошкодженням Чонгару сполучення окупованих Запоріжжя та Херсонщини з Кримом дещо ускладнюється.

Олег Верлан

22 червня, 2023