Через фірму у Вінниці бізнесмен-зрадник фінансував бойовиків «ДНР»

Новини Вінниці / Через фірму у Вінниці бізнесмен-зрадник фінансував бойовиків «ДНР»

На Київщині СБУ і ДБР затримали бізнесмена, який протягом певного часу за підтвердженими фактами перерахував бойовикам «ДНР» понад 15 млн грн.

Про це повідомляє Управління СБ України у Вінницькій області

Затриманий є гендиректором ливарного заводу з тимчасово окупованої Макіївки на Донеччині. Його вважають причетним до фінансування терористичної організації «ДНР».

Напередодні повномасштабної війни зловмисник перерахував до «бюджету» бойовиків десятки мільйонів у гривневому еквіваленті.

За даними слідства, після захоплення міста у 2014 році підприємець продовжив займатися бізнесом в окупованій частині регіону.

Для цього завод продавав обладнання в Україну через підставні фірми, зареєстровані в нашій державі. За документами, товар йшов із Таганрога, але фактично завозився з Макіївки через Ростовську область.

Таким чином до початку повномасштабного російського вторгнення ділки – затриманий  та поплічники - обходили обмеження, запроваджені на торгівлю із захопленими підприємствами на сході України.

Щоб реалізувати оборудку, її учасники створили мережу підконтрольних комерційних структур у Вінницькій, Житомирській, Київській, Дніпропетровській та Запорізькій областях, а також в Росії.

Велику частину одержаних «прибутків» ділки перераховували до «бюджету днр» як сплати «податків і зборів». «Транзакції» здійснювали через підсанкційні російські банки і структури у тимчасово окупованому Донбасі.

У подальшому ці гроші ватажки бойовиків направляли на фінансування окупаційних угруповань країни-агресора, які воюють на східному фронті.

Встановлено, що сам організатор «схеми» ще до 24 лютого 2022 року виїхав на Київщину, де намагався «залягти на дно» і тим самим уникнути правосуддя.

Однак, правоохоронці викрили його злочинну діяльність і затримали. Крім нього викрито його спільників у Вінниці, Житомирі, Києві, Дніпрі та Запоріжжі.

Під час десятків обшуків в офісних приміщеннях та за місцями проживання фігурантів виявлено:

  • печатки компаній, чорнові записи та документацію, які використовували в оборудці;
  • комп’ютери та мобільні телефони із доказами незаконної діяльності.

Наразі організатору нелегального бізнесу повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 258-5 Кримінального кодексу України (фінансування тероризму). Йому обрано запобіжний захід ˗ тримання під вартою без права внесення застави.

Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх учасників злочинної схеми. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ у Вінницькій області спільно з ДБР за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Олег Верлан

9 жовтня, 2023