Чекайте на відповідь. Росіяни будуть шоковані… У Києві відреагували на бажання росіян «приєднати» Херсонщину

Новини Вінниці / Чекайте на відповідь. Росіяни будуть шоковані… У Києві відреагували на бажання росіян «приєднати» Херсонщину

Спочатку так званий кримський «віцепрем'єр» Георгій Мурадов, а потім і херсонський «заступник голови адміністрації» Кирило Стремоусов заговорили про «приєднання» регіону до Росії. Нібито з таким проханням окупанти та їх підлеглі зрадники мають намір «звернутися» до свого диктатора Володимира Путіна. Відповідь Києва не забарилась. Загарбникам вона має сподобатись…

Оскільки росіяни живуть минулим, то їх світогляд базується на загарбанні та пограбуванні. Як тільки вони окупували Херсонщину, то попри численні патріотичні мітинги українців почали казати про створення фейкової «ХНР» і «референдум». Втім, зрозуміли, що не бажані гості, і відмовились від цього. Проте контролюючи майже усю область, окупанти шукають підстави «узаконити» перебування. Здається, що хочуть розіграти сценарій «Крим 2.0». Тобто приєднати до РФ тимчасово захоплені території. Про це повідомило навіть московське пропагандистське видання ТАСС – рупор Кремля.

«Керівництво» Херсонської області має намір звернутися до Путіна про прийняття регіону до складу РФ, повідомляє заступник глави адміністрації», – написало російське видання, посилаючись на призначеного окупантами Стремоусова.

Цей колаборант також сказав, що до Херсонщини «запросили» кримських педагогів, аби «промили мізки» діткам і пояснили політику партії «єдиноросів» місцевим колегам.

Оперативно на «ідею» відреагували і у Кремлі. За словами прессекретаря Путіна Дмитра Пєскова, можливість «включення» Херсонської області до складу Росії повинна мати чітке юридичне обґрунтування. Також він зазначив, що рішення мають ухвалити жителі області.

«Визначати свою долю теж повинні жителі Херсонської області. Звичайно, це питання має бути чітко й ретельно вивірене та оцінене юристами та правовиками, тому що, звичайно, подібні доленосні рішення повинні мати абсолютно чітке юридичне підґрунтя, юридичне обґрунтування, бути абсолютно легітимними», – цитує Пєскова один із Telegram-каналів.

Водночас херсонські колаборанти заявили, що стати частиною Росії регіон намагатиметься без проведення референдуму. До речі, із самого Херсону виїхало близько половини населення, з області – 20-25%. Окупаційна влада відшукує пусті квартири в обласному центрі, щоб заселити «своїми» прибічниками та «переселенцями» з глибини РФ.

Миттєво відреагували на «закиди» також в Офісу президента.

«Єдине звернення, яке можуть готувати «гауляйтери» Херсонської області, - прохання про помилування після вироку суду. Окупанти можуть просити приєднатися хоч до складу Марсу, хоч до Юпітера. Українська армія звільнить Херсон, які б ігри слів не вигадували окупанти», - сказав радник керівника Михайло Подоляк.

Більш відвертим є радник міністра внутрішніх справ Віктор Андрусів. За його словами, українські війська готують контрнаступ, у тому числі на Херсонському напрямку, ефективність якого безпосередньо залежить від постачання західної зброї. 

«Чим краще ми його (наступ) підготуємо, тим менші жертви понесемо. Робота ця ведеться, і не лише у напрямку Херсона. Думаю, найближчим часом росіяни будуть шоковані місцем удару, який завдадуть наші Збройні сили. Ситуація змінюватиметься від того, як ми будемо посилюватися західним озброєнням», – попередив він.

За його словами, ефективність військової допомоги Заходу можна спостерігати під Харковом, де українські війська пішли в контрнаступ та звільнили близько десятка населених пунктів.

Олег Верлан

11 травня, 2022