Бунт на кораблі: російські комуністи масово критикують Путіна через війну з Україною

Новини Вінниці / Бунт на кораблі: російські комуністи масово критикують Путіна через війну з Україною

Єдиною легальною політичною силою в Росії, яка відверто намагається критикувати загарбницьку політику Путіна стала КПРФ. Звісно, не вся партія, але значна кількість її представників у місцевих органах влади.

Як пише «Медуза», від початку «путінської спецоперації» в Україні депутати фракції КПРФ регіональних парламентів і комсомольці виступають проти війни, називають її «імперіалістичною» і суперечить марксистсько-ленінським принципам. Дехто на знак протесту сам залишає партію, а інших виганяє за порушення «партійної дисципліни».

Найбільш гучним був скандал у Приморському краї. Після публічної критики двох депутатів-комуністів виключили з фракції. У Сургуті Тюменської області з місцевого осередку через антивоєнну позиції пішло 57 членів партії. Хоча на центральному рівні КПРФ, а саме Зюганов, підтримує Путіна. А от в регіонах настрої абсолютно інші.

Навіть в оточенні Г.Зюганова вважають, що ситуацію на Донбасі слід було владнати шляхом переговорів. А направлення військ до Києва, Харкова, Чернігова, Сум, Херсона тощо, комуністи вважають проявом імперіалізму. Антивоєнна ініціатива у соцмережах стартувала ще 27 лютого. Її автори  не афішують імен, але, «Медуза» вказує, що це представники КПРФ від Москви до Далекого Сходу. Потім більшість з них виключили з партії, в паблік видалили.

Проте керівництво партії нібито дозволило партійцям висловлювати думку на власних сторінках. Скористався цим «правом» депутат Держдуми та секретар Бурятського відділення партії Вячеслав Мархаєв, який розкритикував тотальне знищення українських міст та районів. Втім існує неофіційна заборона на критику війни. Критиків карають, але методи покарання депутатів за антивоєнну позицію можуть відрізнятися від регіону. Партфункціонери начебто зараз більш стурбовані потребою збереження партії.

В інтерв’ю виданню комуністи пояснюють, що «одна справа – захищати Донбас, інша – бомбити Київ». І більшість критиків такої війни серед молоді – комсомольців. Тому в партії все частіше називають війну імперіалістичною.  

Зазначимо, КПРФ є парламентською партією, однією з найбільших та найпотужніших у Росії.

Олег Верлан

3 червня, 2022