Британія може направити війська в Україну - Пристайко

Новини Вінниці / Британія може направити війська в Україну - Пристайко

Віце–прем’єр (2020) і посол України у Великій Британії (2020-23) Вадим Пристайко стверджує, що за умов «катастрофічного розвитку війни» в Україні Сполучене королівство здатне надіслати свої війська.

В інтерв’ю «Радіо Свобода» дипломат да оцінку аргументові, Україна використовує, обґрунтовуючи необхідність допомоги – «якщо ви зараз не допоможете Україні, ваші діти рано чи пізно будуть воювати з Росією».

«Те, що говорить зараз президент Зеленський, – якщо у нас закінчаться сили, закінчаться солдати, закінчиться озброєння, яке ви нам не допостачаєте, вам доведеться ухвалити рішення про те, щоб допомогти нашим Збройними силами. І є країни, які наближаються до цього рішення. Британія – одна з них, найперша у цьому списку», – вважає Пристайко.

Дипломат пояснив, що західні держави «ніколи не визнають» підготовки до сценарію, як він висловився, «застосування своїх експедиційних сил на території України».

На питання, за яких умов цей сценарій може статись, Пристайко відповів, не деталізуючи: «Катастрофічний розвиток війни… Продовження окупації».

Також Пристайко також сказав, що Київ не може дозволити собі «експериментів» із Британією, застерігши від «креативу» в призначенні свого наступника на цій посаді. Сполучене королівство є одним з ключових союзників України. На відміну він інших у Лондона тривалі «прохолодні відносини» з Москвою та пряма зацікавленість у «контролі» за зоною чорноморського басейну.  

Нагадаємо, раніше про теоретичну можливість введення військ іноземних держав в Україну говорив колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен. Він вважав, що ця опція може бути частиною дискусії про «гарантії безпеки» Києва за межами Альянсу.

Олег Верлан

16 грудня, 2023