Брав землю для випасу корів, а натомість роками сіяв зернові: на Вінниччині з аграрія через суд хочуть стягнути хоча б символічний штраф

Новини Вінниці / Брав землю для випасу корів, а натомість роками сіяв зернові: на Вінниччині з аграрія через суд хочуть стягнути хоча б символічний штраф

Рішенням Чернівецького районного суду Вінницької області задоволено позов Могилів-Подільської окружної прокуратури до громадянина про стягнення 105 тис. грн шкоди, заподіяної внаслідок нецільового використання землі, розірвання договору оренди та повернення земельних ділянок загальною площею 76,6 га вартістю 14,8 млн грн, у зв’язку з їх нецільовим використанням.

Як повідомляє пресслужба прокуратури Вінницької області, наразі встановлено, що у 2016 році на території Чернівецької селищної громади місцевий житель отримав у строкове платне користування земельні ділянки сільськогосподарського призначення для сінокосіння і випасання худоби. Втім надалі, в порушення умов договору оренди, орендар розорав пасовища та засіяв їх зерновими культурами. 

Фактично аграрій протягом 6 років отримував чудові прибутки з продажу зернових. Звісно, порахувати їх складно. Як і довести факт шахрайства з його боку.

«За це громадянина було притягнуто до адміністративної відповідальності, однак він продовжував систематичні порушення земельного законодавства.

Оскільки селищною радою не було вжито заходів щодо припинення протиправних дій, з відповідними позовними вимогами до суду звернулася прокуратура.

Після набуття рішенням законної сили вживатимуть заходи щодо його реального виконання», - йдеться у повідомленні.

Інакше кажучи, у селищній раді наполегливо робили вигляд, що порушення не помічають, і відносинами з орендарем задоволені. Через недбалість чи «приватний інтерес»? Схоже, обидва варіанти складно довести. Тому тепер від аграрія вимагатимуть хоча б сплати 105 тисяч.  

Макс Мельник

14 червня, 2023