Більшість українських мільярдерів опинились під санкціями чи слідством, але розбагатіли за минулий рік: Forbes опублікував свіжий рейтинг

Новини Вінниці / Більшість українських мільярдерів опинились під санкціями чи слідством, але розбагатіли за минулий рік: Forbes опублікував свіжий рейтинг

До нового рейтингу мільярдерів від американського Forbes потрапили шість українців, водночас Ігор Коломойський зазначений у рейтингу як представник Ізраїлю.

Про це йдеться на сайті Forbes.

Як і в попередні роки, найвище місце у рейтингу займає власник холдингу СКМ (ДТЕК, Метінвест, HarvEast) Рінат Ахметов. Він розташувався на 445 місці зі статками у $5,7 млрд. Видання за рік підвищило оцінку активів мільярдера – торік його статки оцінювалися 4,2 млрд дол.

Із суттєвим відривом, на 1434 місці, розташувався Віктор Пінчук (Interpipe) з оцінкою статків у $2,1 млрд. Видання цьогоріч оцінило статки Пінчука на 0,2 млрд краще, ніж торік.

На 2020 місці рейтингу знаходиться екснардеп та партнер Ахметова у металургійному бізнесі Вадим Новинський (Smart Holding) зі статками у 1,4 млрд дол (+0,1 млрд відносно торік). З січня Новинський знаходиться під українськими санкціями

Статки Костянтина Жеваго (Ferrexpo), який займає 2133 місце, оцінили незмінно у $1,3 млрд. 27 грудня його затримали на гірськолижному курорті Куршевель у французьких Альпах на запит української сторони у справі про ймовірну розтрату коштів банку «Фінанси та Кредит», проте у Франції відмовили у його екстрадиції.

Також до рейтингу увійшли партнери у Групі «Приват» Геннадій Боголюбов (зі статками у 1,1 млрд дол у 2022 та 2023 році) та Ігор Коломойський (зі статками $1 млрд у 2022 та 2023 році). Примітно, що Коломойський зазначається як представник Ізраїлю. Торік Коломойського позбавили українського громадянства.

Втім, чомусь у списку не згадуються бізнесмени у галузі ІТ, які минулого року мати статки понад $1 млн  - Максим Литвин, Олексій Шевченко, Влад Яценко.

Олег Верлан

5 квітня, 2023