Більше «миротворців» для «ПМР»: що насправді вимагає Тирасполь у Москви?

Новини Вінниці / Більше «миротворців» для «ПМР»: що насправді вимагає Тирасполь у Москви?

Російські медіа сьогодні, 8 травня, почали «розганяти» заяву глави так званого представництва «ПМР» у Росії Леоніда Манакова з проханням збільшити кількість так званих російських «миротворців» через зростання ризиків безпеки. Що насправді хоче Тирасполь від Москви?

За словами Манакова, у так званій зоні безпеки у Придністров’ї перебувають не більше 450 «миротворців». Він закликав збільшити чисельність місії.

«При цьому їхня штатна чисельність, встановлена документами комісії, дорівнює 3100 осіб. Така опція є, і вона виправдана з погляду погіршення ризиків безпеки, зокрема терористичної загрози, і водночас юридично обґрунтована документами, ухваленими в межах діяльності Об'єднаної контрольної комісії», – сказав представник псевдореспубліки.

Ба більше, у Тирасполі пропонують розширити контингент за рахунок жителів «республіки», тобто «придністровців», але фінансувати їх існування у статусі «російських миротворців» має РФ. Фактично у невизнаному Придністров'ї хочуть дещо «зняти напругу» працевлаштовуючи своїх у «контингент», але щоб платила за це Росія. Звісно, для російського бюджету додаткове навантаження буде мінімальним, але Тирасполь зможе вирішити одразу декілька завдань. По-перше, мати аргумент перед Кишинівом, що РФ не кинула «ПМР», по-друге, працевлаштує сотні якщо не тисячі своїх громадян.

До того ж у Тирасполі вважають сприятливим для вимог атмосферу загрози з боку України та Молдови їхнього ніким не визнаного «суверенітету».     

Раніше у МЗС РФ заявляли, що атака на Придністров’я буде нападом на Російську Федерацію. У той же час Молдова регулярно закликає Росію вивести так званих «російських миротворців» зі своєї території, але РФ відмовляється.

У квітня Молдова заявила про порушення режиму безпеки з боку так званого «миротворчого контингенту» Росії.

Олег Верлан

8 травня, 2023