Білорусь планує не воювати, а відволікти частину українських сил у Поліссі

Новини Вінниці / Білорусь планує не воювати, а відволікти частину українських сил у Поліссі

Оскільки вчорашня провокація з обстрілом російськими пілотами прикордонних білоруських та українських сил не «спрацювала». Олександра Лукашенка не вдалось змусити дати наказ про наступ. Тому перед білоруськими військовими, ймовірно, поставлена інша мета. Вони присутністю поблизу кордону мають відволікати українські підрозділи, аби їх не перекинули під Київ, створивши потрібну Україні перевагу.

Так, це припущення. Але воно витікає з дій Мінська. Начальник Генштабу ЗС – перший заступник міністра оборони Білорусі Віктор Гулевич публічно заявив, що п'ять батальйонних тактичних груп разом із прикордонниками несуть службу на білорусько-українському кордоні.

За його словами, робиться це «з метою недопущення проникнення на територію Республіки Білорусь із боку України різних націоналістичних збройних формувань, нелегальної доставки зброї, боєприпасів та вибухових речовин». Вони «виконують завдання розвідки, патрулювання, охорони об'єктів та захисту на дорожніх напрямках».

Так, мотивація звучить кумедно. І справа не тільки у хворій уяві, а демонстрації напруги.

«Найближчим часом планується здійснити їхню заміну також п'ятьма батальйонними тактичними групами», – заявив начальник Генштабу.

При цьому він заявив, що підрозділи, які виконали свої завдання, «будуть повернені до пунктів постійної дислокації та розпочнуть планову повсякденну діяльність».

Гулевич наголосив, що «пересування військ жодним чином не пов'язане з підготовкою, а тим більше участю білоруських військових у спеціальній військовій операції на території України».

У Генштабі розуміючи, що білоруські військові не хочуть втручатися у цю війну, вирішили використовувати їх лише для «гри м’язами» для створення напруги у Поліссі.

Втім раніше радник ОП О.Арестович заявив, що не вірить у те, що білоруси стануть воювати в Україні, вбиваючи українців.

Раніше була інформація про те, що начальник Генштабу Білорусі хоче відставки через війну з Україною, але у Мінську все заперечують.

Олег Верлан

12 березня, 2022