Безпідставний резонанс, або чи багато виявили ураженого зерна вінницькі дослідники?

Новини Вінниці / Безпідставний резонанс, або чи багато виявили ураженого зерна вінницькі дослідники?

На Вінниччині у насінні ярих зернових та зернобобових виявлено аскохітозом, бактеріозом, фузаріозом. Недуги, які крім експертів та аграріїв,мало кому відомі, знайшли у 1% насіння під час проведених аналізів посівного матеріалу. Про це днями повідомила Держпродспоживслужба України.

На Вінниччині у насінні ярих зернових та зернобобових виявлено ураження аскохітозом, бактеріозом і фузаріозом. Недуги, які крім експертів та аграріїв, мало кому відомі, знайшли у 1% насіння під час проведених аналізів посівного матеріалу. Про це днями повідомила Держпродспоживслужба України.

"По всім регіонам триває відбір зразків посівного матеріалу та його фітоекспертиза на виявлення фітопатогенних збудників. За результатами проведених аналізів насіння у Вінницькій та Волинській областях встановлено, що насіння ярих зернових та зернобобових культур заражене альтернаріозом, аскохітозом, бактеріозом, фузаріозом, сірою гниллю, пліснявінням у межах 1-18%. Це свідчить про необхідність обов’язкового оздоровлення посівного матеріалу навесні шляхом протруювання його препаратами відповідного спектра дії та рівня захисної спроможності стосовно комплексу хвороб", - йдеться на офіційному сайті Держпродспоживслужби.

Одразу навколо інформації піднявся штучний шум, мовляв лише у двох областях уражене насіння, а у ЗМІ відразу почали" бити тривогу". Як пояснив NaПарижі начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорій Сидорук, мова йде про те, що встановлено діагноз. Це потрібно, аби знати, чим лікувати хворобу. Тим більше, що аграрії самі просять службу перевірити насіння, щоб визначити, якими препаратами обробляти його перед посівом. З суто технічних питань виникла "сенсація"...

"Моніторинг проводиться по всій Україні. Але можливо ми краще до цього відносимося і не приховуємо таку інформацію на відміну від колег.  Дане моніторингове дослідження проводиться для того, щоб взнати, які хвороби є в насінні, а вони у будь -якому випадку є. Знати це потрібно, щоб не навмання, а застосовувати саме препарати проти тих збудників, які наявні. Зазначу, це природній процес, який проводився і буде проводитися  для покращення ситуації. Тим більше, що аналізи здійснюємо по заявкам суб’єктів господарювання", - зауважив Григорій Сидорук.

Посадовець зазначає, що 1% - це не так і багато. Серед рослин, які і серед людей, немає 100% здорових.

Катерина ГОРБАТЮК