Без літаків над Москвою на 9 травня: Керченський міст та «загроза» Бєлгороду

Новини Вінниці / Без літаків над Москвою на 9 травня: Керченський міст та «загроза» Бєлгороду

Попри ідеологічну складову «победобєсія», у Москві вирішили відмовитися від повітряної частини святкувань. Формальна причина – несприятлива погода. Так сказав спікер Кремля Дмитро Пєсков. У той же час навіть на російському телебаченні кілька днів обговорювали можливість ракетного обстрілу Керченського (Кримського) мосту.

Мабуть не варто нагадувати про важливість окремих дат для ідеології «руzzкого миру». Велич російської «цивілізації» пояснюється дивними історичними згадуваннями, які не перевіриш, та базується на міцності сучасної зброї. На 9 травня раніше показували росіянам, аби вони переконувались, що від їхніх ракет та танків тремтить весь світ.

Розпочата Путіним, його генералами та політиками «спецоперація» до сакральної «травневої» дати не завершена, як обіцяли. Пишатися зброєю складно. Більш того, тема ракетного удару по мосту може настільки принизити фюрера рашизму, що, схоже, військові переконали Кремль у тому, що літаки потрібні поблизу Керченської протоки. Щоб запобігти «нападу». Тому Пєсков сказав про несприятливу погоду. Якщо зруйнується міст – нівелюється ідеологічна складова захоплення у 2014-му Криму, продемонструється вразливість режиму та її збройних засобів.

Приклад класичного «победобєсія». Коментарі зайві. Фото з соцмереж

Натомість, у Москві чудово розуміють, що треба спровокувати «напад на мирне місто», щоб ідеологічно переламати ставлення до війни – нібито це Росія «обороняється» від нападу, але врешті решт переможе. Тому важливо аби був знищений не логістично важливий Керченський міст, а приміром прикордонний обласний центр. Бєлгород – чудово підходить на роль сакральної жертви.

Дивимось на мапу бойових дій. Якщо хоч і повільно, але за минулі тижні окупанти просунулись на Донбасі, через понад два місяці боїв захопили Попасну, підійшли до Лиману, а на Херсонщині знову захопили кілька населених пунктів. Натомість поблизу Харкова окупанти були вибиті з десятка населених пунктів на північ та схід від міста. Фактично українські військові вже підійшли на відстань 15-20 км до кордону.

У Бєлгородській області зосереджено резерв у кількості до 9 БТГ. З російського телебачення пропагандисти віщають про загрозу Бєлгороду на 9 травня. Отже, потрібен удар по житловим кварталам міста, щоб «помститись», піти у контрнаступ на Харків, а росіян переконати, що це «визвольна війна». Тоді мобілізацію проводити простіше. І не всі військкомати по російським провінціям спалять «коктейлями Молотова».    

P.S. Так, парад у Москві закінчився. Путін не казав про тотальну мобілізацію, не погрожував ядерною зброєю, читав з якоїсь книжечки, а війну пояснював «превентивним ударом». Але зарано заспокоюватись.     

Олег Верлан

9 травня, 2022