Бажання привернути увагу вартістю в 8 років

Новини Вінниці / Бажання привернути увагу вартістю в 8 років

Жмеринчанин виклав у мережу політ бойового гелікоптера

Наприкінці квітня 2024 року житель Жмеринки перебував на Хмельниччині, де зафіксував на свій телефон переміщення військового гелікоптера поблизу аеродрому. Не зважаючи на всі застереження, чоловік озвучив відео, вказавши місце зйомки, та виклав ролик у Facebook та Instagram. Як з’ясувалося, його метою було привернення уваги та популяризація своєї сторінки у соцмережах.

Служба безпеки України своєчасно викрила фігуранта і запобігла подальшому поширенню забороненого контенту. В ході розслідування було зібрано достатньо доказів для повідомлення чоловіку про підозру за ч. 1 та ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України. Згідно з цими статтями, несанкціоноване поширення інформації про переміщення зброї, рух або розташування ЗСУ, яке може бути ідентифіковане на місцевості, є злочином.

СБУ наголошує на забороні знімати та оприлюднювати відео і фото, що стосуються діяльності Сил оборони та наслідків ворожих обстрілів. Публікація таких матеріалів в інтернеті може бути розцінена як коригування ворожого вогню, що є тяжким злочином, який карається відповідно до закону.

Наразі триває розслідування, і зловмисникам загрожує до 8 років тюрми. Ця ситуація має стати серйозним попередженням для тих, хто намагається «хайпанути» за рахунок небезпечної та забороненої інформації.

Популярність у соцмережах не може бути виправданням для порушення закону та наражання на небезпеку інших людей. Громадяни повинні бути свідомими та відповідальними, особливо в умовах війни, коли будь-яка інформація може мати критичне значення для безпеки країни.

Михайло Білик

21 червня, 2024