«Бавовна» у Криму: з’явились подробиці атаки по мосту та Євпаторії

Новини Вінниці / «Бавовна» у Криму: з’явились подробиці атаки по мосту та Євпаторії

Сьогодні, 12 серпня, росіяни святкують день військово-повітряних сил. Українці влучно привітали окупантів. «Бавовну» фіксували поблизу Євпаторії та двічі на Кримському мосту. Наразі відомі деякі подробиці.

Нічна атака безпілотників на окупований півострів була спецоперацією Служби безпеки України.

Логістичну базу російських військ неподалік окупованої Євпаторії атакували 17 дронів. БпЛА військової контррозвідки відпрацювали по наметовому містечку окупантів, стоянкам автомобільної техніки та паливозаправникам.

Точний масштаб пошкоджень уточнюється, але, попередньо, мова йде про десятки вбитих і поранених окупантів та багато пошкодженої техніки.

Раніше про «прильоти» поблизу Новоозерного повідомляли вночі кримські та російські пабліки. Працювала російська ППО. У російському Міноборони, як завжди, заявили про нібито відбиття атаки безпілотників. Окупанти похвалилися, що збили 14 дронів, а ще 6 - посадили за допомогою засобів РЕБ. В Міноборони РФ стверджували, що «жертв та руйнувань» в результаті атаки немає.

Гаряче були не лише на заході Криму. Не менш цікавим можна назвати дві серії вибухів на Кримському мосту (на схід від Керчі). Під час першої «серії», як вказували на кримських пабліках, чули від двох до чотирьох вибухів. Під час другої = ще більше - 10. За звичкою  в окупаційному Міноборони відзвітували про успішне відбиття атаки, додаючи, що жертв та руйнувань не було, хоча місцеві мешканці та курортники зазначають, що пошкоджено навіть арку мостопроводу.

Варто зауважити, що сьогодні, за версією окупантів, незаконний Кримський міст намагалися атакувати зенітними ракетами С-200. Така ж ракета, як стверджували росіяни, раніше впала на ресторан в центрі Таганрогу.

На Кримському мосту після сьогоднішніх вибухів утворився великий затор. Наразі відомо про 1,3 тисячі автівок, що не можуть проїхати. Гауляйтер С.Аксьонов заявив, що «густий дим» - спеціальна «димова завіса». Мовляв, так все задумано… Казкар.

В ефірі телемарафону військовий експерт Павло Нарожний пояснив, що по мосту могли були удари за допомогою модернізованих ракет С-200. Бо вони – єдине, що є в наявності з потрібною дальністю польоту (від 300 кілометрів).

Як підкреслює військовий експерт, є декілька осередків, з яких, судячи по численним відео, дме чорний дим. Тобто, влучання були. Йдеться про ракету з вагою боєголовки приблизно 150-200 кілограм.

«Вона (С-200) летить по якісь квазібалістичній траєкторії, тобто це не крилата ракета, яка летить на низькій висоті. Це ракета, яка летить на висоті може до кілометра, може навіть більше. Очевидно, що у російської системи ППО/ПРО є величезні проблема зі збиттям таких ракет. Вони доволі успішно вилітають і роблять свою справу», - зазначив Нарожний.

Втім, за його словами, «200 кілограмів – це мало в порівнянні скажімо зі Storm Shadow чи з Taurus, але вони роблять свою справу».

«Я більш ніж впевнений, що як мінімум один прогон мосту був знищений. Я сподіваюсь, що це був залізничний прогон, бо насправді автомобільні прогони не так важливі, як залізничні. Бо саме залізною дорогою ворог доставляє боєприпаси, особовий склад... та все інше, що їм потрібно для продовження війни», – підсумував експерт.

Олег Верлан

12 серпня, 2023