«Бавовна» поблизу Москви: мішенню був цех з компонентами для «Калібрів»

Новини Вінниці / «Бавовна» поблизу Москви: мішенню був цех з компонентами для «Калібрів»

У підмосковному місті Люберці вранці 1 вересня спалахнула пожежа у цеху з виробництва електроніки для ракет. Подія сталась після заяв росіян про нібито збиття «українського» дрона на підльоті до столиці РФ.

Не виключено, що там могли згоріти компоненти й комплектуючі до «Калібрів», якими країна-агресорка атакує Україну.

Мер Москви Сергій Собянін дуже швидко заявив, що сили російської протиповітряної оборони «збили» БпЛА поряд із Люберцями. Міноборони РФ уточнило, що дрон був «українським». Традиційно, в росіян все обійшлося «без постраждалих і руйнувань».

Російські медіа SHOT вказало, що у підмосковному селі Морозове Раменського району ППО знищила дрон, схожий на український безпілотний літальний апарат «Бобер».

Інформацію про «бавовну» у Люберцях підтверджують у Головному управлінні розвідки українського Міноборони. Причому, у ГУР зі скептицизмом ставляться до повідомлення росіян про те, що «збито і не долетіло».

Також повідомлялося про пошкодження внаслідок цього удару частини дороговартісного російського обладнання.

Офіційно речник ГУР Андрій Юсов прокоментував, що інформація щодо ранкової події під Москвою ще перевіряється. Але, попередньо, вогонь міг призвести до втрати росіянами компонентів для крилатих ракет «Калібр» і комплектуючих до них.

«Бобер» є українським еквівалентом іранського безпілотника Shahed 136, який широко використовувався росіянами під час вторгнення в Україну. Він побудований за аеродинамічною схемою хитавиці, що дає йому змогу легше змінювати висоту і краще маневрувати в повітрі, і, як наслідок, підвищує його шанси вижити у ворожому середовищі ППО. Безпілотник є гвинтовим, оснащений двигуном внутрішнього згоряння, що розташований у задній частині фюзеляжу.

«Бобер» — літальний апарат завдовжки 2-2,5 метра з розмахом крил 2,5 метра, дальність польоту — 1000 кілометрів, максимальний час польоту — 7 годин. Швидкість — 150-200 км/год; Вага — близько 150 кг; Маса бойової частини 20 кг, може нести, наприклад, проникаючу боєголовку КЗ-6.

У цього безпілотного літального апарату всі технічні характеристики дозволяли завдати удару вглиб території Росії. Ці дрони мають дальність польоту в 1000 кілометрів. Безпілотник побудований за аеродинамічною схемою типу "качка", що дає змогу техніці швидко змінювати висоту польоту для уникнення засобів ППО. Також «Бобер» запам'ятовується завдяки горизонтальному оперенню, встановленому попереду основного крила. Один такий дрон-камікадзе коштує в середньому $110 тисяч.

Олег Верлан

1 вересня, 2023