Байден назвав умову надання Україні ППО Patriot

Новини Вінниці / Байден назвав умову надання Україні ППО Patriot

Президент США Джо Байден погодить передачу Україні систем ППО Patriot лише після того, як Пентагон відповість на низку питань.

Про це повідомляє The Washington Post, посилаючись на неназваного високопоставленого представника адміністрації президента США.

Видання зазначає, що Байден підпише план з постачання Patriot в Україну тільки після звіту американського оборонного відомства про підготовку та обслуговування, юридичні аспекти передачі та її вплив на готовність американських Збройних сил. У WP зазначають, що зараз Пентагон працює над параметрами програми навчання українських військових, яка, найімовірніше, проходитиме у Німеччині.

Ще один чиновник США в інтерв'ю виданню розповів, що установки надходитимуть з американських запасів.

«Це буде найскладніша частина обладнання, яку Україна отримала на сьогоднішній день. Якби українці мали рік чи два на освоєння Patriot, це не було б проблемою... Я вважаю, що Пентагон дуже нервує з цього приводу», - розповів Марк Кансіан, відставний американський військовий офіцер з Центру стратегічних та міжнародних досліджень.

Перекладемо з дипломатичну на «побутову» мову. Через галасливі побоювання республіканців, що зброя може зникнути чи загубитись, у Білому домі хочуть мати залізобетонні гарантії того, що українці будуть користуватись нею, не гірше американців. А у паперах опоненти не знайдуть жодної зачіпки для критики.

Нагадаємо, ще вчора, 13 грудня, СNN повідомляло про те, що адміністрація Байдена завершує розробку плану щодо постачання системи ППО Patriot в Україну. А міністр оборони України Олексій Резніков заявляв, що системи ППО Patriot можуть з'явитися на полі бою вже на наступному етапі війни.

Олег Верлан

14 грудня, 2022