Атаку на російській танкер у Керченській протоці в СБУ назвали «абсолютно логічною»

Новини Вінниці / Атаку на російській танкер у Керченській протоці в СБУ назвали «абсолютно логічною»

Внаслідок атаки морських безпілотників ввечері 4 серпня у Керченській протоці пошкоджено російський танкер-хімовоз «SIG». Атака відбулася на якірній стоянці перед мостом. На допомогу танкеру відправилися рятувальники з Новоросійська. Зважаючи на рівень пошкодження відносно нове судно тепер потребує тривалого ремонту.

Російське видання The Moscow Times пише, що внаслідок атаки морськими безпілотниками в Керченській протоці міг бути пошкоджений російський танкер , який прийшов із Туреччини. Видання також опублікувало аудіозапис Telegram-каналу "Осторожно, новости", на якому, як стверджується, зафіксовано переговори моряків. На записі екіпаж говорить, що судно перебуває на плаву, але самостійно переміщатися не може.

Зазначається, що російський танкер-хімовоз "SIG" доставляв авіаційне паливо з Криму до Сирії, за що США у 2019 році внесли його до санкційних списків.

Згодом російське видання ТАСС з посиланням на Морський рятувальний підцентр Тамані РФ повідомило, що група рятувальників відправилася з міста Новоросійськ у район Керченської протоки. Пізніше ТАСС також повідомило, що російський танкер зазнав пошкоджень під час атаки з боку ЗСУ, екіпаж перебуває в безпеці.

«Два буксири прибули до місця НП із танкером у Керченській протоці, вирішується питання про буксирування судна», – додало видання.

Російський Telegram-канал "Baza" опублікував фотографії зсередини пошкодженого танкера. За попередніми даними каналу, судно перебувало приблизно за 30 миль від берега, удар безпілотника припав на моторний відсік і насосне відділення.

«На танкері перебуває 11 осіб. У більшості з них садна від розбитого скла», – повідомив канал.

Українські видання з посиланням на джерела в СБУ повідомляють, що мала місце нова спецоперація. Провели її СБУ та ВМС України. Спецоперація проходила вже за класичним сценарієм: надводний дрон, 450 кг тротилу, вибух…

Як результат - один з найбільш потужних нафтових танкерів РФ (збудований у 2014 році, майже 5 тисяч тонн) розпочав «отрицательное плавание» поблизу Кримського мосту.

За попередньою інформацією, російський танкер був добре навантажений паливом, тож «феєрверк» було видно здалеку.

Джерела додають, що спецоперація «відбувалася саме в територіальних водах України».

«Будь-яка «бавовна», що відбувається із кораблями РФ чи Кримським мостом, є абсолютно логічним і ефективним кроком по відношенню до ворога. Більш того - такі спецоперації проводяться у територіальних водах України і є повністю законними», - сказав голова Служби безпеки України Василь Малюк.

Новини Вінниці / Атаку на російській танкер у Керченській протоці в СБУ назвали «абсолютно логічною»Новини Вінниці / Атаку на російській танкер у Керченській протоці в СБУ назвали «абсолютно логічною»Новини Вінниці / Атаку на російській танкер у Керченській протоці в СБУ назвали «абсолютно логічною»
Олег Верлан

5 серпня, 2023