Атаку на «Адмірал Макаров» та інші судна в ISW вважають «стриманою відповіддю» України, а у Росії вже панікують

Новини Вінниці / Атаку на «Адмірал Макаров» та інші судна в ISW вважають «стриманою відповіддю» України, а у Росії вже панікують

Удар по військовим кораблям РФ має сенс, оскільки посилилась російська кампанія з ударів по енергетичній інфраструктурі України. Такого висновку дотримуються в ISW.

Росія спробувала вкотре шантажувати світ відмовою від зернової угоди через ранкові вибухи у Севастополі. Більш того, Москва планує поскаржитися на «напад» на Радбезі ООН, що може викликати хіба що посмішку, адже Крим визнають українським і тимчасово окупованим, а агресію РФ незаконною, тож і будь-які військові відповіді виправдовують.    

Інститут вивчення війни (ISW) у своєму новому зведенні наголошує, що Україна має право завдавати ударів по військових цілях у незаконно анексованому Росією українському Криму, зокрема по суднах і техніці Чорноморського флоту Російської Федерації у Севастополі, особливо після масованих атак окупантів на цивільні об'єкти в українських містах.

«Напади на військові судна під час війни є законними актами війни, а не терористичними атаками», – сказано в повідомленні.

Там нагадують, що 29 жовтня фрегат класу «Адмірал Григорович» Чорноморського флоту РФ, начебто, зазнав атаки біля Севастополя. Такого класу там є лише корабель з назвою «Адмірал Макаров».

На думку фахівців ISW, до цього, ймовірно, можуть бути причетні українські сили, що могло б бути пропорційною і стриманою відповіддю після масованих бомбардувань українських міст окупантами.

«Рішення України зараз націлитися на фрегат з «Калібрами» має сенс, враховуючи активізацію російських ударів безпілотниками та ракетами по українській енергетичній інфраструктурі. Якби Київ віддав наказ про цю атаку, це було б пропорційною, навіть стриманою відповіддю на широку російську кампанію стратегічних бомбардувань, спрямованих на цивільні цілі по всій Україні протягом останніх кількох тижнів», – вважають аналітики.

Американські фахівці вказують, що не володіють достеменною інформацією про те, наскільки серйозних пошкоджень зазнав Чорноморський флот внаслідок «бавовни», але припускають, що росіяни традиційно брешуть про втрати так, як це було із крейсером «Москва» у квітні.

У Міноборони РФ визнали лише ураження тральщика класу «Натя» з назвою «Іван Голубець». У той же час на підставі зібраних відеоматеріалів незалежні розслідувачи вказують про задіяння від 6 до 8 безпілотників та ураження щонайменше трьох суден. Два з них – «Адмірал Макаров» і «Іван Голубець».

Зазначається, що до складу Чорноморського флоту входять три фрегати, і всі вони здатні запускати ракети «Калібр».

Наголосимо, що офіційно Україна поки що не підтверджувала знищення кораблів Чорноморського флоту РФ в Севастопольській бухті 29 жовтня. Втім, варто зауважити, що український півострів росіяни перетворили на військову базу і регулярно звідти запускають ракети по мирних містах України, вбиваючи цивільних.

Ініціатива винести на Радбез ООН атаку безпілотників експерти вважають проявом слабкості Росії, «скигленням», спробою агресора пожалітися на стриману «відповідь», що ще більше підриває імідж Путіна.