Ангіограф, 5 кисневих станцій, 27 апаратів вакуумної терапії ран та інше критично важливе обладнання отримали лікарні Вінниччини

Новини Вінниці / Ангіограф, 5 кисневих станцій, 27 апаратів вакуумної терапії ран та інше критично важливе обладнання отримали лікарні Вінниччини

Попри тривалу повномасштабну війну українські лікарні продовжують отримувати дороговартісне обладнання, щоб надавати необхідну медичну допомогу тим, хто її потребує. Так, зокрема, до лікарень Вінницької області від початку року надійшло 27 апаратів вакуумної терапії ран, 5 кисневих станцій та низка іншого критично важливого обладнання.

Про це міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко повідомив під час робочої поїздки до області.

«Щоденно агресор продовжує нищити цивільну інфраструктуру, в тому числі й медичну. Однак попри численні виклики нашій системі охорони здоров’я вдається не тільки вистояти, а й адаптуватися та розвиватися в умовах війни. Крок за кроком МОЗ робить все можливе, аби допомогти лікарням впоратися з навантаженнями та покращити доступ пацієнтів до якісних та безоплатних медичних послуг, – сказав Віктор Ляшко. – Це можливо завдяки покращенню матеріально-технічної бази закладів та забезпеченню кожної лікарні сучасним обладнанням, яке працюватиме задля збереження людського життя».

Зазначимо, що більшість обладнання вже розвезено до медичних закладів Вінниччини. Зокрема, це 37 одиниць медичного транспорту, ангіограф, 8 анестезіологічних апаратів, 27 апаратів вакуумної терапії ран, апарат електрохірургічний, три рентгенівські апарати з С-аркою, 14 рентгенівських апаратів пересувних та два стаціонарних, 19 УЗД-апаратів, 5 ШВЛ-апаратів, 4 електрокардіографи, ендоскопічне обладнання, 6 капнографів, комп’ютерний томограф, 42 монітори пацієнта, 5 кисневих концентраторів та лабораторне обладнання.

Значну частину обладнання було придбано у межах спільних зі Світовим банком та Глобальним фондом проєктів МОЗ, централізованих закупівель Медичними закупівлями України, центрами громадського здоров’я, зокрема й коштом фонду UNITED24 та у межах гуманітарної допомоги.

Міністр підкреслив, що робота МОЗ у напрямі забезпечення та модернізації лікарень залишається незмінною. Однак саме керівники лікарень відповідальні за подальшу реалізацію та використання отриманого обладнання. Вони як управлінці мають забезпечити реалізацію усіх заходів, щоб якнайшвидше змонтувати та ввести в експлуатацію обладнання, аби воно працювало на користь пацієнтів.

Загалом від початку повномасштабної війни до лікарень Вінниччини вже доставлено й розподілено понад 700 одиниць медичного обладнання та понад 2 000 медичних приладів. Найближчим часом планується поставка ще 65 одиниць обладнання та приладів.