Анатолій Бондар: «На Вінниччині вже виявлено понад 6 тисяч гектарів земель під ліси, майже половина з них самозаліснена»

Новини Вінниці / Анатолій Бондар: «На Вінниччині вже виявлено понад 6 тисяч гектарів земель під ліси, майже половина з них самозаліснена»

Лісівники Вінниччини підвели підсумки цьогорічної роботи, зокрема підсумки по проведенню всеукраїнської акції «Створюємо ліси разом». Цьогоріч висаджено 369 тисяч дерев на лісових ділянках площею 60 га. За словами начальника Вінницького ОУЛМГ Анатолія Бондаря.

Як зазначив на підсумковій пресконференції Анатолій Омелянович, лісівники області запропонували два шляхи реалізації важливої державної справи зі збільшення лісистості України, спільно з головами територіальних громад вирішують питання виділення земель для створення нових лісів. Вже виявлено 6281 га земель, в т. ч. 2705 га – самозаліснених, 3575 га – придатних для створення лісів. 527 га вже надано держлісгоспам відповідними рішеннями ОТГ для створення нових лісів.

Проблемами для цієї роботи начальник управління вважає збільшення обсягів виділення земельних ділянок під заліснення; спрощення процедури відведення земельних ділянок під заліснення; виділення коштів з місцевих бюджетів для заліснення територій, а також придбання нової техніки для проведення лісогосподарських робіт.

Вінницьким обласним управлінням розроблена «Обласна програма досягнення оптимального рівня лісистості у Вінницькій області на 2012-2025 роки». Нею передбачено щорічне створення 800 га нових лісів на деградованих землях та землях, не придатних для ведення сільськогосподарського виробництва.

Для довідки: площа земель лісового фонду Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства – 219,3 тис. га (59%), головна лісоутворююча порода – дуб звичайний: - 158 тис. га (80%.). На одного жителя області припадає 0,22 га лісів (при нормі 0,3 га).

Зараз лісистість області складає 13,8%. Для досягнення оптимальної лісистості Вінницької області (15%) необхідно створити ще 30 тис. га нових лісів. Чимало…

Для створення нових лісів держпідприємствами лісового господарства вирощується щорічно 10-12 млн. шт. сіянців та саджанців більш як 60 видів деревних порід та чагарників, більше 500 тис. шт. декоративних деревних та чагарникових порід. Вирощується 250 тис. шт. посадкового матеріалу із закритою кореневою системою. Щорічно заготовлюється 130-135 тонн лісового насіння.

«Ми маємо розуміти, що клімат змінюється, зона степу у зв’язку з глобальним потеплінням розширюється. Головне в роботі лісівника – лісовідновлення та лісорозведення з досягненням оптимальної лісистості, охорона та захист лісів, підвищення їхньої продуктивності та цінності, раціональне використання лісових ресурсів, захисних функцій та корисних властивостей лісів. Вінниччина є полігоном в умовах Поділля передового досвіду з підвищення продуктивності лісів та збагачення їхнього породного складу», - підкреслив А.Бондар.

Нагадаємо, раніше NaПарижі писав про те, що Екопрограму Зеленського про мільярд дерев за 3 роки поки що виконано лише на 6%. Вінниччині далеко до регіонів-лідерів.

Макс Мельник

9 грудня, 2021