Американські експерти вважають, що найближчими днями росіяни можуть захопити Лисичанськ

Новини Вінниці / Американські експерти вважають, що найближчими днями росіяни можуть захопити Лисичанськ

Інститут вивчення війни (ISW) припускає, що російські окупанти найближчими днями можуть захопити місто Лисичанськ, розташоване південніше Сєвєродонецька. Ситуація на Луганщині насправді надскладна.

Песимістичні прогнози мають під собою підґрунтя. Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що трасою Лисичанськ – Бахмут їхати не можна, бо вона прострілюється, але є можливість дістатися до Лисичанська іншими дорогами, зокрема через Сіверськ. «Тиха евакуація» жителів триває. 

Тим часом росіянам вдалося просунутися на кілька населених пунктів у районі Тошківки – на південь від Лисичанську.Гайдай припустив, що українські захисники могли справді відійти від Золотого: щоб не було оточення, командування могло дати команду відходити на інші укріплені позиції. Він зазначив, що Золоте – це лінія оборони з 2014 року, всі укріплення там обстрілюються 8 років, а з 24 лютого – обстрілюються цілодобово. 

Гайдай пояснив, що невеличка частина Луганської області залишається форпостом, росіяни «Сєвєродонецьк чотири місяці пройти не можуть», а їм потрібна перемога за будь-яку ціну. Тому усі зусилля окупанти кинули на Луганщину. Сили ворога переважають у десятки разів.

За зібраною інформацією ISW, російські системи протиповітряної оборони на сході України обмежують ефективність українських безпілотників, саме тому ЗСУ скоротили повітряні операції до 20-30 вильотів на день.

Із посиланням на російські джерела Інститут повідомляє що «російським військам не вистачає чисельності та сили для успіху в боях в Україні», а російське керівництво продовжує проводити примусову часткову мобілізацію, яка сприяє обмеженим змінам, але негативно впливає на моральний дух і дисципліну примусово мобілізованих осіб.

Експерти вважають, що, ймовірно, захоплять Лисичанськ найближчими днями, але навряд чи швидко візьмуть під контроль увесь район Сєвєродонецька-Лисичанська.

Олег Верлан

23 червня, 2022