Американські аналітики спрогнозували подальші події на Херсонщині та пояснили у чому полягає «відповідь» росіян

Новини Вінниці / Американські аналітики спрогнозували подальші події на Херсонщині та пояснили у чому полягає «відповідь» росіян

Експерти Інституту вивчення війни вважають, що контрнаступ українських сил може зайняти місяці і не є блискавичною операцією. Одночасно з тим, вони вказують, що відповіді росіян сконцентровані на інформаційному полі та спрямовані на дискредитацію своїх військових невдач.

Про це повідомляється у звіті ISW.

На думку аналітиків, ЗСУ використовують цей час для розгрому вразливих ділянок уздовж лінії фронту, запобігаючи руйнуванням міст та сіл. На їхню думку, час початку контрнаступу ЗСУ відповідає деградації російського наступального потенціалу, що спостерігається на заході Херсонської області.

При цьому немає підстав вважати, що українське командування обрало недоречний час для контрнаступу. Аналітики рекомендують не піддаватися на російські інформаційні операції, що зображують український контрнаступ у Херсонській області у негативному виді, зображують Україну безпорадною маріонеткою західних господарів.

«Міноборони Росії почало проводити інформаційну операцію з подання контрнаступу України як такого, що рішуче провалився практично відразу після того, як про нього було оголошено», - йдеться у звіті.

Як уточнили в ISW, такий наратив просувають і російські блогери, щоб переконати росіян, що контрнаступ ЗСУ було розпочато «надто пізно». Крім того, кремлівська пропаганда просуватиме тезу, що контрнаступ було розпочато Зеленським і «з політичних міркувань», а сам Залужний нібито його відмовляв. Аналітики додають:

«Військові дії в масштабах цього контрнаступу не увінчаються успіхом або провалом за день або за тиждень. Українські офіційні особи давно визнали, що у них немає величезної маси механізованих сил, яка була б потрібна для проведення блискавичної операції зі знищення російської оборони в Херсонській області або де- або ще. Натомість вони протягом кількох місяців створювали умови, атакуючи і порушуючи російські наземні шляхи постачання, командні пункти управління тощо», - вказують аналітики.

Олег Верлан

1 вересня, 2022