Агенту ФСБ, який готував удар по станціях Укрзалізниці на Вінниччині, винесли вирок

Новини Вінниці / Агенту ФСБ, який готував удар по станціях Укрзалізниці на Вінниччині, винесли вирок

Житель Вінницької області отримав роки ув'язнення з конфіскацією майна за підготовку ракетних ударів по об'єктах Укрзалізниці та енергетичного комплексу на замовлення російської спецслужби.

Завдяки зусиллям Служби безпеки України було викрито та затримано ще одного агента ФСБ, який діяв у Вінницькій області. Під час слідства було встановлено, що 57-річний чоловік за вказівкою російської спецслужби готував серію ракетно-дронових ударів по об'єктах Укрзалізниці та енергетичного комплексу.

Для виконання завдання агент намагався встановити локації вузлових станцій, якими рухались військові ешелони ЗСУ. Він також збирав інформацію про технічний стан підстанцій, що забезпечують електрикою об'єкти залізничної інфраструктури. Одержані розвіддані агент планував передати своєму російському куратору через анонімну поштову скриньку. «Звіт» передбачав координати потенційних цілей з їхніми фото і текстовими роз'ясненнями.

ФСБ обіцяла перерахувати на банківську картку свого поплічника 100 тисяч рублів на придбання авто у разі успішного виконання завдання. Зловмисник також сподівався на «евакуацію» до Росії. Втім, Служба безпеки України своєчасно викрила агента, задокументувала його злочинну діяльність і затримала під час спроби передачі розвідданих.

Розслідування встановило, що ворожим поплічником виявився 57-річний місцевий житель, якого ФСБ дистанційно завербувала у травні 2023 року. Його прокремлівські погляди, поширювані на сторінці в соціальній мережі «Однокласники», привернули увагу російської спецслужби.

Під час обшуку у фігуранта було вилучено мобільний телефон, який він використовував для комунікації з агресором. На підставі зібраних доказів суд визнав його винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) та призначив 15 років тюрми з конфіскацією майна.

Розслідування проводили співробітники СБУ у Вінницькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури. Винесений вирок є важливим сигналом для всіх, хто може мати намір співпрацювати з ворогом: зрада Батьківщини не залишиться безкарною.

Михайло Білик

2 липня, 2024