Афера з дровами з-за ґрат: у Вінниці до суду передали справу в’язнів-шахраїв

Новини Вінниці / Афера з дровами з-за ґрат: у Вінниці до суду передали  справу в’язнів-шахраїв

Доволі оперативно поліцейські зібрали докази злочинної діяльності відносно трьох неодноразово раніше судимих за майнові злочини зловмисників. Перебуваючи у Вінницькій виправній установі, чоловіки «заробляли», ошукуючи жителів різних регіонів країни, які намагались підготуватись до зими під час блекауту.

Як повідомляє відділ комунікації поліції Вінницької області, обвинувальний акт та матеріали кримінального провадження слідчі обласного главку скерували до суду. 

Нагадаємо, що шахрайську схему привласнення грошей організував 44-річний житель Козятина, який у виправній установі м. Вінниця очікував на рішення суду. Чоловік раніше потрапляв в поле зору поліції за вчинення шахрайства та неодноразово притягувався до відповідальності за тяжкі та особливо тяжкі злочини.

Досудовим розслідуванням встановлено, що двоє його співкамерників віком 23 та 38 років допомагали «ділку». Ув’язненні у соціальних мережах розміщували оголошення про продаж дров за цінами нижчими від ринкових. Після того, як жертви аферистів перераховували гроші за неіснуючий товар, продавці на зв'язок більше не виходили.

Документуючи діяльність зловмисників, слідчі Слідчого управління та Управління карного розшуку провели ряд процесуальних дій. Так, під час проведення санкціонованих обшуків у фігурантів було вилучено телефони, сім-карти, чорнові записи та інші речові докази протиправної діяльності.

Зібравши докази причетності учасників організованої злочинної групи до десятка злочинів, слідчі СУ ГУНП скерували до суду матеріали кримінального провадження з обвинувальним актом. Дії одного з учасників злочинної групи, 38-річного чоловіка, слідчі додатково кваліфікували за ч. 1 ст. 209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

За вчинення злочину, передбаченого ч. 4. ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України усім підсудним загрожує до дванадцяти років з конфіскацією майна. 

Макс Мельник

4 вересня, 2023